Culy Homemade: Griekse gebakken feta uit de oven met olijven (feta saganaki)
Instant vakantiegevoel coming right up! Want met deze Griekse gebakken feta uit de oven waan je je op een idyllisch Grieks eiland. Zo eentje met witte muurtjes, hemelsblauwe deurtjes, bloesembomen en de zee op een steenworp afstand. En dat gewoon in eigen land!
Feta saganaki noemen de Grieken dit gerecht van gebakken feta ook wel. Het is een klassieker, die je zelf aan kunt passen naar smaak. Wij kozen voor een versie met kalamata olijven, Griekse peperoni (pepertjes) en kerstomaatjes. Maar je kunt natuurlijk ook groene olijven gebruiken. Of een grote tomaat, in plakken of blokjes gesneden.
Lekker bij de borrel, als voorgerecht of als een lichte maaltijd met een frisse salade en wat brood erbij.
Griekse gebakken feta uit de oven
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Leg de feta in het midden van de ovenschaal. Giet de olijfolie eromheen, samen met het sap van de halve citroen. De uitgeknepen citroen kun je trouwens ook lekker mee laten bakken in de schaal.
Verdeel de olijven, peperoni en knoflooktenen rondom de feta. Stop de stukjes rode ui ertussen en leg de takjes trostomaten er voorzichtig bij. Bestrooi met de oregano, gedroogde rode chili en zwarte peper.
Bak de feta in ongeveer 20 minuten gaar, tot de olie bubbelt en alles er lekker uitziet. Zet de gebakken feta eventueel nog een minuut of 5 onder de grill van je oven, zodat ‘ie nog lekker een beetje blakert. Maar blijf erbij, dit kan hard gaan.
Dien de gebakken feta gewoon op in de ovenschaal.