Culy Homemade: gözleme met spinazie, feta en pistachenoten
Gözleme zijn een soort hartige Turkse pannenkoekjes of wraps, vaak gevuld met spinazie en feta. Maar je kunt ze ook vullen met gehakt (bijvoorbeeld van lamsvlees), aardappel en verse kruiden. Wij gingen voor het origineel.
Tip: maak dit recept alleen als je de tijd (of geduld…) hebt, niet als je gehaast bent, want de vellen zijn erg breekbaar.
Yufka
Voor de gözleme worden grote deegvellen gebruikt, die yufka heten. Je kunt ze kant-en-klaar kopen bij de Turkse supermarkt of een kraampje op de markt. Je kunt ze zelfs online bestellen.
Yufka zijn trouwens enorm: het zijn ronde vellen met een diameter van 50 à 60 cm, opgevouwen tot een rechthoek. Die moet je even op een ruime werkbank openvouwen. Met de vulling kun je variëren, maar let op dat de vulling niet te nat is: dan ontstaan er gaten in het deeg.
Zo maak je de gözleme
Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan en hak ze fijn.
Vouw de yufka open en snijd er plakken uit in de grootte die je wil hebben. Wij sneden a4-tjes uit het deeg. Houd er rekening mee dat je ze straks nog dicht moet kunnen vouwen.
Leg wat van de spinazie aan de onderkant van een deegvel, met de lange kant naar je toe. Het mag best een hoog stapeltje worden, want de spinazie zal flink slinken tijdens het bakken. Verkruimel er wat van de feta overheen, bestrooi met de pistachenoten en voeg wat zout en peper toe.
Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en rol daarna ook de lange kant op. De gözleme moet aan alle kanten dicht zijn. Bestrijk het deeg aan beide kanten met wat olijfolie.
Verhit een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gözleme hierin zo’n drie minuten aan iedere kant (druk eventueel even aan) tot ze goudbruin zijn. Serveer met wat partjes citroen.