Culy Homemade: glühweinjus (heerlijk bij het kerstdiner)
Deze glühweinjus is een feestje op een bord. Heel eenvoudig om te maken en perfect voor bij het kerstdiner. De jus is lekker bij vlees zoals varkensvlees, eend, kalkoen of ander gevogelte, maar ook bij een biefstukje of een vega(n) hoofdgerecht. Het is nog een veganistische jus ook.
Wij serveren deze glühweinjus dit jaar bij twee hoofdgerechten voor kerst: bij een stukje procureur en bij onze vega biet wellington. Beide recepten vind je tussen onze kerstrecepten. Maar nu eerst: jus!
Spice up your glühwein: 5 tips om je drankje nog lekkerder te maken
Zo maak je de glühweinjus
Verhit de glühwein in een sauspannetje en laat zachtjes pruttelen tot de glühwein is ingekookt tot een siroop (je hebt dan nog zo’n 3 eetlepels vloeistof over). Dat duurt wel even, reken zeker op zo’n 30 tot 45 minuten.
Doe ondertussen de gedroogde paddenstoelen in een kommetje en giet er 500 ml gekookt water overheen. Laat ze zo 10 minuten weken. Zeef het mengsel daarna boven een maatbeker en vang de vloeistof op. Hak de paddenstoelen fijn en zet ze even opzij.
Bak de ui en knoflook in een een koekenpan op laag vuur in een beetje olie tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Dat duurt zo’n 10 minuten.
Voeg de takjes tijm toe en ook de gehakte paddenstoelen. Doe ook de mosterd en miso erbij, roer even goed en roer daarna de bloem erdoorheen. Laat die twee minuten meebakken onder voortdurend roeren. Giet er daarna voorzichtig de opgevangen vloeistof van de paddenstoelen bij en roer. Laat het mengsel inkoken tot het dik en glanzend is.
Daarna mag de sojasaus en de ingekookte glühwein erbij. Roer goed en zeef het mengsel. Zo krijg je een mooie, gladde jus. Breng de glühweinjus op smaak met zout en peper.