Gezonde maar goddelijke brownies (zonder gluten en lactose)
Gezonde brownies? For real? Jup, dit recept komt van de fijne blog Beginspiration en is geïnspireerd op het recept van Lite/Dark, een sapjesbar in Amsterdam. De brownies in dit recept hebben dadels, amandelmeel, zonnebloemolie en rauwe cacao als basis. Ze zijn dus zowel gluten- als lactosevrij en bevatten geen geraffineerde suikers.
Week de dadels in water, ongeveer 20 minuten, maar langer mag ook. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en ga aan de slag met het raspen van de courgette. Bekleed alvast een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Op deze manier is al het voorbereidende werk klaar en dan kunnen de brownies gelijk gemaakt worden!
Meng de dadels, zonnebloemolie en eieren in een blender of keukenmachine. Voeg daar vervolgens de amandelmeel, cacao, snuf zeezout en bakpoeder aan toe en zet de blender/keukenmachine nogmaals aan tot het goed vermengd is. Roer ten slotte de courgette en walnoten erdoor (of pulseer een paar keer met de keukenmachine, maar let op: hak de walnoten niet te fijn!).
Stort het mengsel in het bakblik en zet in de oven, ongeveer 30 minuten. Laat de brownies ongeveer 10 minuten afkoelen in de oven en haal ze er daarna uit. Haal de brownies uit het bakblik en laat op een rooster wat afkoelen. Vervolgens kunt je aan de slag met de decoraties: smeer de brownie vol met gesmolten chocolade en bestrooi de randen (of de hele brownie) met wat geraspte kokos.
Tip: vervang de walnoten eens voor ongebrande amandelen en cranberry’s, of gebruik de kokos in het beslag!