Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gezonde crackers à la sterrenchef Magnus Nilsson

In een oude video van Goop (je weet wel, die lifestyle website van Gwyneth Paltrow) zagen we de beroemde Zweedse sterrenchef Magnus Nilsson ooit een heel gaaf recept voor crackers maken. Gezonde crackers welteverstaan, die hij destijds als amuse serveerde in zijn beroemde restaurant Faviken (dat inmiddels gesloten is). Met dit recept maak je die sterrencrackers gewoon thuis.

Het is een superleuk recept, want je kunt er in principe al je creativiteit in kwijt. Dat begint al bij het in stukken breken van de cracker: je houdt allemaal verschillende vormen over. En dat is precies de bedoeling.

Ook qua toppings kun je het zo gek maken als je wilt: voeg radijsjes toe, vervang de kruiden door je eigen favorieten of beleg je cracker met alles wat in het seizoen is. Wij gingen voor een mix van rauwe cavolo nero, avocado, tomaat, granaatappel, grapefruit en oregano, dille en koriander. Ontzéttend lekker. En dus hartstikke gezond!

Gezonde crackers

Zo maak je deze gezonde crackers

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng het lijnzaad met de amandelen, walnoten, maizena en het zout. Giet het kokende water erbij en klop door met een garde. Laat 20 minuten staan, tot het mengsel is ingedikt.

Schep het in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het af met een ander vel bakpapier en druk het mengsel met je handen of met een deegroller voorzichtig plat tot één grote cracker. Rond, langwerpig: dat maakt niet zoveel uit, want we breken het straks in stukken in ietwat grillige vormen.

Haal het bovenste vel bakpapier ervan af en laat de cracker in ongeveer 1,5 uur bruin en krokant bakken in de oven. Besprenkel de cracker elke 30 minuten met wat limoensap.

Laat de cracker afkoelen en breek ‘m daarna voorzichtig in 3 of 4 stukken. Het mogen grillige vormen zijn, dat is juist gaaf.

Beleg de crackers met de toppings en eet meteen op.

Meer zin in zoete crackers? Maak deze Spaanse olijfoliecrackers met anijs:

Culy Homemade: Spaanse olijfoliecrackers met anijs (tortas de aceite)

Gezonde crackers met lijnzaad

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Goop

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.