Culy Homemade: gestoomde kabeljauw met sake en ingelegde gember
Deze gestoomde kabeljauw is een echte Kantonese klassieker. Het gerecht zit bomvol smaak en staat razendsnel op tafel. Ideaal voor een doordeweekse dag dus.
Het stomen van vis is de meest gezonde manier van vis bereiden. Er komt geen olie of boter aan te pas en de smaak blijft optimaal. Daarnaast is het een makkelijke manier van kabeljauw klaarmaken, want pinnen een paar minuten is de vis perfect gegaard.
Als je twijfelt of de kabeljauw gaar is, prik je met een cocktailprikker voorzichtig in de vis. Wanneer je zonder weerstand door de vis kunt prikken is de kabeljauw gaar en heerlijk mals.
Kantonees eten is populairder dan ooit: dit zijn de plekken waar je moet zijn
Idealiter stoom je de vis en het sake-/sojasausmengsel op één bord. Heb je geen bord of schaal dat in je stoommand past? Leg dan de stukjes vis – op een bakpapiertje – in de stoommand en schenk de marinade in een klein glaasje. Zet dat glaasje in de stoommand naast de vis zodat het opwarmt. Daarna kun je de vis op een schaal leggen en de warme saus langs de vis gieten.
Bereidingswijze gestoomde kabeljauw
- Laat de kabeljauw op kamertemperatuur komen.
- Bestrooi de vis met een klein beetje zout.
- Snijd de lente ui en ingelegde gember in dunne reepjes.
- Meng de sake, sojasaus en het water door elkaar heen.
- Zet een pan met een bodempje water op het vuur en breng aan de kook. Zet zodra het water kookt de stoommand op de pan.
- Leg de vis op een bord dat precies in je stoommand past. Schenk het sake-/sojasausmengsel er omheen en doe het deksel op de stoommand. Stoom voor 4 minuten of tot de vis gaar is.
- Haal het bord uit de stoommand en verdeel de gember en de lente ui over de vis.
- Serveer het gerecht met witte gekookte rijst.
Meer visrecepten:
- Culy Homemade: snelle onigiri met warmgerookte zalm (lekkere lunch/snack!)
- Culy Homemade: makkelijk en snel puttanesca-recept met kabeljauw uit de oven
- Culy Basics: sliptong met simpele citroen-kappertjessaus