Geroosterde sugarsnaps met sesamdressing uit ‘Briljante bonen’
Chefkok en kookboekenauteur Bloeme Burema vindt dat bonen hip zijn en áltijd kunnen! Met haar kookboek ‘Briljante bonen’ wil ze je deel maken van haar bonenfanclub. Wij zijn inmiddels om en maakten haar superlekkere geroosterde sugar snaps met sesamdressing.
Wie is Bloeme Burema?
Bloeme is werkzaam als kok en stond in de keukens van Euro Pizza en Buffet van Odette in Amsterdam. Ze is ook medeoprichter van pop-uprestaurant Café Soigné. Én ze is een ware bonenfluisteraar.
In haar kookboek ‘Briljante Bonen‘ laat Bloeme je zien dat bonen verre van saai zijn en onzinnig lang in het suffe hoekje hebben gezeten. Bonen zijn juist ontzettend veelzijdig, makkelijk om mee te koken en vreselijk lekker. En dan zijn ze ook nog eens goed voor je. Van een bordje van deze geroosterde sugar snaps met sesamdressing knap je bijvoorbeeld zienderogen op, let maar op.
Over dit recept
Bloeme: “Door sugarsnaps te roosteren krijgen ze lekkere, geblakerde randjes zonder dat ze hun knapperigheid verliezen. Ik vind ze op deze manier bereid het allerlekkerst. Serveer met de sesamdressing als bijgerecht, of geef er rijst en een zachtgekookt eitje bij voor een simpele, ultrasnelle maaltijd.”
Recept: geroosterde sugarsnaps met sesamdressing
- Verwarm de oven op de hoogste stand, bij mij is dat 260 °C. Heeft je oven een grillstand? Zet deze dan aan. Wordt je oven niet heter dan 240 °C? Dan kun je de sugarsnaps beter roosteren in een grillpan. Gebruik hiervoor de techniek van pagina 39 in het boek.
- Meng intussen de sesampasta of tahini met 4 eetlepels water glad. Voeg de sojasaus, rijstazijn, extra vergine olijfolie, het sesamzaad en de chilivlokken of het chilipoeder toe. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Zet opzij.
- Verdeel de sugar snaps in een enkele laag over een ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en rooster ze 10 minuten in het midden van de oven. Proef of de bite goed is en haal ze uit de oven, of rooster de sugarsnaps nog wat langer als dat niet het geval is.
- Roer de dressing nog even goed door. Maak de geroosterde sugarsnaps aan met de dressing en bestrooi met extra sesamzaad. Serveer meteen.
> Dit recept komt uit het kookboek ‘Briljante Bonen’ van Bloeme Burema (Carrera Culinair) – en dat ligt nú in de winkel.
Meer recepten met bonen:
- Supersnelle korianderbouillon met spinazie, zwartoogbonen en chiliolie uit ‘Briljante Bonen’
- Culy Homemade: vegetarische witte bonensalade met courgette
- Culy Homemade: kabeljauw met polenta en geroosterde sugar snaps