Culy Homemade: geroosterde pompoen met Burrata en crispy chili-olie
Zoete pompoen, romige Burrata, crispy chili-olie en een vleugje five spice: dat is dit recept in een notendop. De crispy chili-olie maak je heel makkelijk zelf (tip: maak meteen extra, want dit wil je óveral bij eten!). En de combinatie pompoen met Burrata is gewoon een hele lekkere.
Zo’n mooi bordje geroosterde pompoen met Burrata kun je als lichte, vegetarische avondmaaltijd eten of als bijgerecht serveren. Bijvoorbeeld bij een stukje vlees of een ander lekker (vega) groentegerecht.
De crispy chili-olie zou je eventueel kunnen vervangen door kant-en-klare uit een pot (die van Lao Gan Ma moet je hebben), maar ‘m zelf maken is zo’n klusje waarvan je erg content raakt met jezelf. Gewoon doen dus!
Trend: Chinese crispy chili-olie (is dit de nieuwe Sriracha?)
Geroosterde pompoen met burrata
Verwarm de oven voor op 180 graden
Snijd de pompoen in parten (gebruik je een hele pompoen? Snijd ‘m dan eerst in vieren, schep de zaadjes en het vruchtvlees eruit en snijd ‘m daarna in parten).
Leg de stukken pompoen op een bakplaat, druppel er wat zonnebloemolie overheen en bestrooi met five spice. Strooi er ook wat zout overheen en meng alles goed door elkaar. Bak de pompoen in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Verwarm 160 ml zonnebloemolie in een sauspannetje op medium tot laag vuur. Doe de sjalotten, knoflook, het kaneelstokje en de steranijs erbij en voeg een snuf zout toe. Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de ingrediënten goudbruin zijn. Roer af en toe met een vork en houd de pan in de gaten: de sjalotjes en knoflook kunnen snel verbranden.
Zet een zeef in een maatbeker of vuurvaste kom en vang de warme olie op. Laat de sjalotjes en de knoflook drie minuten afkoelen in de zeef. Gooi het kaneelstokje en de steranijs weg en roer daarna de afgekoelde sjalot en knoflook door de olie. Door ze eerst af te laten koelen, blijven ze crispy in de olie.
Roer dan ook de gedroogde chili flakes door de olie. Zet opzij.
Schik de parten pompoen op een bord rondom de bol Burrata. Druppel de crispy chili-olie eroverheen en val aan.