Geroosterde bloemkool met wortelhummus van Nigel Slater
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F11%2FGeroosterde-bloemkool.jpg)
Als je Nigel Slater’s Culinair Winterdagboek leest, wordt de winter spontaan je favoriete seizoen. Het boek is in dagboekvorm opgesteld, dus Nigel neemt je dag voor dag mee door zijn kookplanning. Met heel veel inspiratie voor lekkere gerechten en recepten! Zoals deze geroosterde bloemkool met hummus van wortels.
Ingrediënten
voor 4 personen- Een kleine bloemkool
- 4 eetlepels olijfolie
Voor de hummus
- 3 middelgrote uien
- 300 gram wortels
- 125 ml olijfolie, plus 4 eetlepels
- Een halve granaatappel
- Kikkererwten – 2 blikken van 400 gram
- 8 muntblaadjes
- 150 gram groene olijven, ontpit
Dit gerecht is heerlijk voor een doordeweekse dag, maar je kunt het ook als vegetarisch (bij)gerecht serveren met kerst.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F11%2FGeroosterde-bloemkool.jpg)
Bloemkool met wortelhummus recept
- Verhit de oven tot 200 °C.
- Pel de uien en snijd ze grof.
- Hak de wortels grof.
- Verdeel de ui en wortel in een braadslee met 4 eetlepels olijfolie, voeg zout en peper toe
- rooster ze veertig tot vijftig minuten in de oven tot de wortels gaar en de uien goudbruin zijn.
- Snijd de granaatappel doormidden en haal de pitten eruit.
- Laat de kikkererwten uitlekken.
- Breek de bloemkool in roosjes, verdeel ze niet te ver uit elkaar in een enkele laag in een andere braadslee en giet er 4 eetlepels olijfolie over.
- Voeg als de wortels en uien dertig minuten in de oven staan de kikkererwten toe (houd een eetlepel hele kikkererwten achter om te garneren) en zet de braadslee weer in de oven.
- Zet ook de braadslee met bloemkoolroosjes in de oven en rooster ze vijfentwintig minuten. Controleer met een metalen spies of ze gaar zijn.
- Haal de wortels en uien als die klaar zijn uit de oven en pureer ze in een keukenmachine of blender
- voeg al mixend 125 ml olijfolie toe tot het een gladde puree is.
- Scheur de muntblaadjes fijn en hak de olijven grof.
- Schep de hummus op een schaal en voeg de geroosterde bloemkool toe.
- Bestrooi tot slot alles met granaatappelpitten, munt, olijven en de achtergehouden hele kikkererwten.
Culinair Winterdagboek van Nigel Slater (Fontaine Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 39,99 euro.
Meer van Nigel Slater
- Nog meer leuke recepten: Eat, het nieuwe kookboek van Nigel Slater
- De leukste kookboeken om cadeau te doen (en te krijgen!) tijdens de feestdagen Want een kookboek is altijd een goed idee!
- Deze wil je weten: 5 essentiële kooktips van Nigel Slater