Deze gemarineerde witte bonen zijn ideaal voor op de borrelplank
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fgemarineerde-bonen.jpg)
Fact: alles wat gemarineerd wordt, is beter. Echt waar! Dat geldt ook voor deze gemarineerde witte bonen. Ideaal voor op de borrelplank en ze eten net zo makkelijk weg als een bakje olijven.
Ingrediënten
Voor 4-6 personen (als onderdeel van een borrelplank):- 400 gram grote witte bonen uit blik, zoals limabonen
- de schil van 1/2 halve gezouten citroen
- 1/4 bosje peterselie
- 1 ansjovisfilet
- 4 eetlepels olijfolie
- Sap van 1/2 limoen
- 1/2 theelepel paprikapoeder
Gemarineerde bonen zijn wat ons betreft een graag geziene gast op de borrelplank. De peulvruchten bevatten zo’n beetje alles naar waar je verlangt. Ze zijn supervoedzaam, lekker romig, ontzettend goedkoop en waanzinnig lekker.
Door bonen te marineren krijgen ze een totaal andere smaak dan je gewend bent, want saai zijn deze bonen allesbehalve.
Voor dit recept blenden we de helft van de bonen tot een gladde dip, maar de bonen zo uit het vuistje eten is ook geen probleem. In dat geval laat je de keukenmachine lekker in de kast staan.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fgemarineerde-bonen-1.jpg)
Recept: gemarineerde witte bonen
- Haal de bonen uit het blik en spoel ze af onder stromend water tot ze schoon zijn.
- Snijd de schil van de gezouten citroen in zo klein mogelijke blokjes.
- Hak de peterselie zo fijn mogelijk en prak de ansjovis tot een pasta.
- Meng de olijfolie, het limoensap, 1/2 theelepel paprikapoeder, de ansjovis, de gezouten citroen en de peterselie door elkaar heen. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de bonen door het olijfoliemengsel en laat deze het liefst tenminste een uur marineren. Geen tijd? Direct serveren mag ook!
- Zet de helft van de gemarineerde witte bonen opzij en bewaar voor later. Blend de rest van de bonen en de marinade door elkaar tot een gladde massa. Voeg eventueel een scheutje water toe als de spread te dik is.
- Schep de bonenspread in een passend bakje of op een plat bord.
- Schep de bonen die je eerder opzij zette bovenop de bonenspread.
- Serveer met chips, crackers of wat groenten als wortel, reepjes komkommer of radijsjes.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fgemarineerde-bonen-2.jpg)
Meer bonenrecepten:
- Lente incoming: frisse pasta met limabonen en citroen
- Wittebonencrème met gepofte paprika en amandelen (spectaculaire dip)
- Makkelijke bonenschotel met minder dan 10 ingrediënten