Gemarineerde seitan met groente en rijst (handig basisrecept!)
Seitan marineren: waarom zou je? Wij vertellen je graag waarom: deze plantaardige vleesvervanger is divers, lekker en altijd handig om in huis te hebben. Met dit basisrecept voor gemarineerde seitan zet je altijd een lekkere maaltijd op tafel.
Wat is seitan?
In stukjes gesneden lijkt seitan behoorlijk op kip. Maar in realiteit is het verre van dat: seitan is een grote bol gluten, die wordt gemaakt door deeg te kneden in water. Dit proces activeert de gluten, wat betekent dat de proteïnestructuur sterker wordt. Een voorbeeld hiervan is dat je goed gekneed deeg kunt uitrekken.
Dat maakt seitan uiteraard geen goede vleesvervanger voor mensen met een glutenintolerantie. Na het kneden in water blijven alleen de gluten over, daarna wordt de deegbal gestoomd, en voilà, seitan is geboren.
Het maken van seitan kost tijd en kracht, maar het resultaat is het waard. In de supermarkt kun je overigens (gelukkig!) een potje kant-en-klare seitan kopen, zonder te hoeven kneden.
Seitan marineren
Seitan is van zichzelf vrij flauw van smaak, maar je kunt het met alleen wat bouillonpoeder al snel op smaak brengen. Er zijn een tal manieren om seitan te marineren. Het wordt immers al honderden jaren bereid in diverse Aziatische landen. Daarom zijn we in die landen gaan spieken voor een lekker marinaderecept.
Onze keuze viel op de Indonesische keuken, bij een gerecht waar we al langer bekend mee zijn. Sambal goreng tempeh is een pittig gerecht met tempeh.
Sambal goreng maak je met sjalotten, knoflook, sambal oelek, laos en een scheut ketjap. Hierin marineren we de seitan. Je kunt het zelfs in de vriezer bewaren. Met dit basisrecept voor gemarineerde seitan zet je gegarandeerd een heerlijke maaltijd op tafel.
Culy Basics: witte rijst koken (in een pan) – hoe lang moet dat en met hoeveel water?
Gemarineerde seitan: recept
- Maal de sjalotten, knoflook en peper in een vijzel of gebruik een keukenmachine. Meng daarna de sambal en laos erdoorheen.
- Snijd de seitan in stukken en meng ze met de marinade. De seitan marineren we minimaal 30 minuten, gegarandeerd veel smaak!
- Verhit een wok op het vuur met een scheut olie.
- Bak vervolgens deze gemarineerde seitan in de olie, ongeveer 5 minuten. Doe de ketjap en de palmsuiker erbij en laat de saus 3 minuten indikken.
- Serveer de gemarineerde seitan met gekookte rijst en groente.
Handige marinades om op te slaan:
- Als je van pittig eten houdt: Nigeriaanse suya (rokerige runderspies met pindamarinade)
- Om verliefd op te worden: hasselback tofu
- Volgens de redactie een van de lekkerste manieren om kip te bereiden: Jamaicaanse jerk chicken