Culy Homemade: gemarineerde olijven met cranberry’s en kerstkruiden
Bij een gezellige kerstborrel mogen gemarineerde olijven niet ontbreken. Dat marineren kost minder moeite dan je denkt en de smaak betaalt zichzelf driedubbel terug. Zet ze daarom eens op tafel, deze gemarineerde olijven met cranberry’s en kerstkruiden. Zo vergroot je nou écht de kerstsfeer.
Meteen een eerste tip: gebruik olijven met pit, die bevatten namelijk veel meer smaak. Het liefst kopen we die bij een olijfspeciaalzaak, zoals de Oliewinkel in Amsterdam. Producten van kwaliteit zijn immers altijd lekkerder.
Zo maak je de gemarineerde olijven met cranberry’s
Verhit de olijfolie in een steelpannetje op het vuur. Voeg de rozemarijn, het kaneelstokje en het venkelzaad toe en verwarm samen kort voor 5 minuten, zodat de smaak van de kruiden in de olie trekt. Haal de pan van het vuur en doe de olie inclusief de kruiden in een pan.
Voeg de balsamico-azijn, cranberrysap, sinaasappelsap en honing toe aan de kom. Zeef de olijfolie, voeg toe aan de kom en meng goed. Voeg daarna de kruiden en sinaasappelschil toe en roer nog eens kort. Zet de marinade opzij en laat goed afkoelen tot de olie niet meer heet is.
Leg de olijven op een snijplank en plet met een mes de olijven, zodat de olijf de marinade goed absorberen en de pit makkelijker loskomt.
Pak de kom met de marinade er weer bij en voeg de geplette olijven en cranberry’s toe aan de kom. Laat de olijven marineren voor minimaal 30 minuten (of bij voorkeur nog wat langer) in de koelkast.
Schik de gemarineerde olijven in een mooie kom en serveer koud bij de borrel. Lekker met een glas volle rode wijn of een lekkere cocktail. Bewaar de olijven maximaal 2 dagen in de koelkast.
Meer recepten voor bij de kerstborrel:
- Luchtige ansjovisboter (heerlijk bij de kerstborrel)
- Culy Homemade: antipasti borrelplank in de vorm van een kerstkrans
- Culy Homemade: kerst hummus met kakifruit en granaatappel