Gekruide gekonfijte kumquats
Dit heerlijke recept voor gekruide & gekonfijte kumquats komt van de blog van Caroline. Tip: kumquats zie je niet zomaar bij de groenteboer liggen, maar een goede groenteboer kan ze zeker voor je bestellen. Zelf kocht ik ze bij de Sligro.
Snijd de kumquats in de lengte doormidden en verwijder zoveel mogelijk de pitjes. Als er pitjes blijven zitten is dat niet erg, want je kunt ze gewoon eten. Doe alle ingrediënten, behalve de vanillepeul, in een kleine pan met dikke bodem. Schraap de vanillepeul uit en doe het schraapsel en de peul erbij (je kunt eventueel ook één theelpel vanille-extract gebruiken). Breng aan de kook.
Zet het vuur lager en kook gedurende 15-20 minuten tot de stroop indikt, terwijl je af en toe roert. Als de kumquats zacht zijn haal je de pan het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Verwijder de kaneelstok, vanillepeul en de steranijs (ik laat ze zitten, want in vind het wel een leuk gezicht in het potje en dan kunnen ze nog meer smaak afgeven).
Schep de kumquats in een schoongemaakte weckpot of jampot en giet de siroop erbij. Bewaar in de koelkast en consumeer binnen een week of twee (ik denk, als je ze tenminste kunt weerstaan, dat je ze wel langer kan bewaren). Deze hoeveelheid is voor een weckpotje van een ½ liter.