Culy Homemade: makkelijke uientaart met geitenkaas en tijm
In de lente maken we graag allerlei bladerdeegtaarten, want die zijn zó lekker en gemakkelijk te maken met weinig inspanning. Neem deze gekaramelliseerde uientaart met geitenkaas en tijm bijvoorbeeld. Lekker voor bij de brunch of het diner. Ook leuk voor een picknick!
Laat je trouwens niet afschrikken door de bereidingstijd van de uientaart. De uien moeten namelijk een tijdje op ‘t vuur staan om te karamelliseren. Maar dit kost je amper werk.
Wij maken deze uientaart met een grote rol bladerdeeg. Maar je kunt ook kleine plakjes bladerdeeg gebruiken om kleine pakketjes te maken.
Gekaramelliseerde uientaart met geitenkaas en tijm
Begin als eerst met het karamelliseren van de uien, dit duurt namelijk een tijdje. Verhit als eerst de olijfolie in een diepe pan.
Voeg daarna de gesneden uien en een snuf zout toe aan de pan en draai het vuur op de laagste stand. Laat de uien rustig ongeveer 1 uur karamelliseren. Roer om de 10 minuten. Voeg eventueel een schep water toe als je merkt dat de uien uitdrogen.
Doe de donkere basterdsuiker en balsamicoazijn bij de de uien als ze zacht en bruin gekleurd zijn. Hierdoor krijgt de uientaart een extra kick. Bak nog 10 minuten mee en haal de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 190˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schik het bladerdeeg op de bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg, zodat de bodem van de uientaart niet te nat wordt.
Smeer de gekaramelliseerde uien over het bladerdeeg. Strooi daarna de geitenkaas erover. Bestrooi als laatste met de gedroogde tijm.
Zet de gekaramelliseerde uientaart in de oven en bak in 25 minuten gaar.
Laat de uientaart ongeveer 15 minuten afkoelen en snijd aan.
Nog meer hartige taarten van bladerdeeg
- Culy Homemade: Bladerdeegtaartjes met ei, ham en groene asperges
- Culy Homemade: zomerse bladerdeegtaartjes met ricotta, tuinbonen en munt
- Culy Homemade: plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes