Melvin Sturm
Melvin Sturm Wat eten we vandaag? 11 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Dag bitterheid: deze gekarameliseerde witlof met guanciale en maple syrup lust iedereen

Je kunt veel meer met witlof dan de kant op gaan van de klassieke bereiding uit de oven met ham en kaas. Deze gekarameliseerde witlof met knapperige guanciale bewijst dat de bittere groente bij iedereen in de smaak valt!

Kooktijd 25 minuten

Ingrediënten

Voor 2 personen
  • 4 kleine stronken witlof
  • 6 plakjes guanciale of ontbijtspek
  • 3 eetlepels maple syrup
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 4 eetlepels water
  • 10 gram amandelen, gehakt
  • Klontje roomboter
  • Zwarte peper
Beoordeling
5 / 5 sterren. 1 x beoordeeld.

Door de jaren heen is witlof bewust een stuk minder bitter gekweekt dan vroeger. Toch laten veel mensen de witte groente alsnog liever links liggen door zijn bittere imago.

Hartstikke zonde als je het ons vraagt, want wie een beetje zijn best doet, tovert de witlof al snel om tot een groentegerecht dat bij iedereen in de smaak valt.

Deze gekarameliseerde witlof is makkelijk te bereiden en heeft de perfecte balans tussen zoet en zout door de maple syrup en de knapperige guanciale.

witlof guanciale
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Gekarameliseerde witlof: recept

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en controleer of de witlof schoon is.
  2. Snijd de witlof in de lengte in kwarten. Laat de onderkanten aan de witlof zitten; zo valt ‘ie niet uit elkaar.
  3. Snijd de guanciale in flinterdunne plakjes.
  4. Bak de guanciale in een koekenpan langzaam aan beide kanten krokant. Haal uit de pan en zet opzij voor later.
  5. Bak in dezelfde pan de witlof goudbruin aan in het vet van de guanciale.
  6. Meng het 2 eetlepels sinaasappelsap, 3 eetlepels maple syrup, 4 eetlepels water en een snuf zwarte peper door elkaar.
  7. Giet in de pan en laat inkoken tot de saus plakkerig wordt. Draai het vuur uit en voeg een klontje roomboter toe zodat de saus mooi bindt.
  8. Leg de witlof vervolgens terug in de pan en roer door de saus zodat alle witlof bedekt is met de plakkerige saus.
  9. Serveer de gekarameliseerde witlof op een plat bord, verdeel de gehakte amandelen eroverheen. Verkruimel ook de krokante guanciale over de witlof heen.
witlof guanciale
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer recepten met witlof:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.