Feestelijke gehaktballetjes in sticky ketjapsaus met gochujang
Tijdens het kerstdiner op school, als snack bij het oud en nieuwfeestje van je oom en voor de kerstlunch op kantoor: gehaktballetjes in ketjapsaus gaan hand in hand met de feestdagen. Zo maak je ze!
Het geheim voor de allerlekkerste gehaktballetjes zit ‘m in het kruidenmengsel. Want de smaak moet niet alleen komen van de ketjapsaus. We kiezen daarom voor een combinatie knoflookpoeder en gemberpoeder.
Heb je thuis nog andere kruiden, zoals laos en citroengras? Doe die er dan vooral doorheen! Een scheut ketjap mag absoluut niet ontbreken: dat zorgt voor de onweerstaanbare (sticky) gehaktballetjes.
Gehaktballetjes in ketjapsaus
- Doe het gehakt in een grote kom samen met het ei, paneermeel, kruiden en de ketjap. Meng vervolgens goed met elkaar. Vorm balletjes met de hand van ongeveer 20 gram per stuk.
- Zet daarna een koekenpan op het vuur en verhit een flinke scheut sesamolie. Bak de balletjes rondom goudbruin en gaar. Haal uit de pan en bewaar op een bord.
- Verhit opnieuw sesamolie in een koekenpan. Fruit het gesnipperde uitje en bak de knoflook mee zodra de ui glazig is.
- Meng ketjap manis met gochujang, bruine basterdsuiker en water in een kommetje en voeg toe aan de pan.
- Laat de ketjapsaus 1 minuut pruttelen en voeg daarna de gehaktballetjes toe. Schep de saus om en verwarm de balletjes kort in de saus.
- Schik vervolgens de gehaktballetjes in ketjapsaus op een mooi bord of een mooie schaal. Bestrooi met sesamzaadjes en bosui. Serveer met prikkertjes.
3x sticky ‘n sweet:
- Hier worden al je gasten blij van: krokante kip borrelhapjes met sichuanglazuur
- Decadent met een lading boter: sticky pastinaak met bruine boter en nootmuskaat
- Een retro hero: gehaktbrood met hoisin-glazuur en five spice