Gegrilde witte asperges met Baskische vinaigrette a la Sagardi
Bij Baskisch restaurant Sagardi in Amsterdam ontdekten we onlangs de simpele, pure smaak van gegrilde witte asperges. In het Baskenland serveren ze het witte goud het liefst met een frisse vinaigrette. Da’s weer eens wat anders dan die botersauzen die wij gewend zijn! Culy mag dit heerlijke recept van Sagardi met je delen.
Bereid dit recept voor gegrilde witte asperges in een grillpan of op een barbecue. Je kunt ze zó op de grill leggen. Ben je bang dat ze in het vuur vallen, gebruik dan een barbecuerekje of -klem.
Dit gerecht smaakt fantastisch bij een stukje vis en andere groentegerechten, zoals de tarbot van de grill bij Sagardi (wij willen terug!).
Culy kijkt mee in de keuken bij Baskisch restaurant Sagardi in Amsterdam
Witte asperges
Voor de asperges
Was en droog de asperges. Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de schil van de punt tot aan de onderkant van de steel. Als ze allemaal zijn geschild, snijd je een deel van de stengel af. Voeg aan iedere liter water die nodig is om de asperges te koken 1/2 tl zout en 1/4 tl suiker toe. Als het water begint te koken, voeg je de asperges toe, samengebonden met touw. Als het water weer kookt, kook je ze ongeveer 10 minuten. Dit is afhankelijk van de dikte van de asperges.
Voor de vinagreta
Hak de lente-ui, groene paprika en rode paprika fijn, voeg de olie, ciderazijn en zout toe en meng.
Grillen
Grill de asperges heel even op de grill. Wij gebruiken hier een speciaal rekje voor.
Opmaak
Leg de asperges op een bord en besprenkel met een beetje Vinagreta. Doe er een heel klein beetje grijs zout en 1 takje kervel over en leg een klein hoopje grijs zout naast de asperges.
Meer simpele recepten voor witte asperges:
- Witte asperges met gin-hollandaise (makkelijk met de staafmixer)
- Culy Homemade: witte asperges met burrata en dukkah
- Culy Homemade: witte asperges, aardappeltjes en zalm uit de oven