Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter uit de nieuwe Ottolenghi: Shelf Love
Voor de eerste keer krijg je een kijkje in de Ottolenghi Test Keuken: dé plek waar al die goddelijke gerechten met die kenmerkende Ottolenghi-touch ontstaan. Want in het nieuwe boek Shelf Love vind je vernieuwende gerechten uit de voorraadkast, bedacht door het Ottolenghi-team ten tijde van de lockdown. Dit recept voor gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter is zo’n typisch Ottolenghi-recept: geniaal bedacht en om je vingers bij af te likken.
Yotam Ottolenghi schreef dit boek samen met Noor Murad, vast onderdeel van het Ottolenghi-team. Het ontstond tijdens de lockdown, toen het team besloot om steeds meer verhalen, berichten en video’s vanuit hun kookstudio in Londen te delen op social media. Dat was zó’n succes, dat het resulteerde in een nieuw boek: Shelf Love. En o ja, dat boek kun je winnen (zie onder)!
Inspiratie voor het gerecht
Yotam & Noor: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen.
Het is best wel een kunst om yoghurt te koken zonder dat hij schift; het lukt heel goed als u een stabilisator toevoegt, bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar u kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte en pittige saus, heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”
Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
- Verhit de ovengrill op een hoge stand.
- Zet de boter met de saffraan in een kleine pan op halfhoog vuur. Zet de pan als de boter is gesmolten opzij zodat de saffraan kan intrekken.
- Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat en schep ze om met 2 eetlepels olie, 1/3 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Leg ze met de snijkant boven en gril ze 15-20 minuten tot ze mooi geblakerd en gaar zijn.
- Maak de saus de laatste 10 minuten van de grilltijd. Klop in een grote schaal demaizena met 3 eetlepels water glad, voeg de yoghurt, knoflook, gedroogde munt, de overgebleven ½ eetlepel olie en ½ theelepel zout toe. Klop alles door elkaar, giet het in een grote sauteerpan met antiaanbaklaag en zet deze op halfhoog vuur. Verhit de saus onder voortdurend roeren circa 10 minuten tot hij licht gebonden en goed warm is. Laat de saus niet koken, anders gaat hij schiften.
- Giet de warme yoghurtsaus op een schaal met een opstaande rand en leg de courgettes erin met de gegrilde kant boven. Schep desaffraanboter erover en bestrooi met de korianderzaadjes en muntblaadjes. Knijp de halve citroen erover uit en serveer meteen.
Maak uw eigen versie:
– Geen saffraan? Vervang het door een snufje geelwortelpoeder.
Win Shelf Love van Ottolenghi!
Wil jij dit fantastische nieuwe kookboek van Ottolenghi en Noor Murad winnen? Culy mag van Fontaine Uitgevers drie exemplaren weggeven aan gelukkige Culy-lezers.
Stuur een mail naar [email protected] met in de onderwerpregel ‘Shelf Love‘ en vertel ons wat jouw favoriete voorraadkastingrediënt is en waarom. Vergeet niet om je adresgegevens te vermelden.
Meedoen kan t/m 24 oktober. De winnaars van de boeken krijgen bericht via e-mail. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd).
> OTK – Shelf Love van Yotam Ottolenghi en Noor Murad (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 24,99.