Gegrilde aubergine met tahina & groene kruiden
Dit heerlijke recept komt uit het boek Arabia bij je thuis van Merijn Tol en Nadia Zerouali. Een boek vol lekkere Arabisch-Mediterane recepten, uitgegeven door Kosmos Uitgevers en te koop voor € 29,95.
Aubergine met tahina is nog zo’n liefdevol huwelijk dat al jaren standhoudt. De combinatie van aubergine met de frisse groene kruiden, het citroenrasp, de knapperige amandelen en de romige kaas is niet te weerstaan. Geweldig op een Arabia-buffet of als lunchgerecht.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken, bestrooi ze met zout en besprenkel ze rijkelijk met olijfolie. Leg ze op een ovenplaat en rooster ze goudbruin in ongeveer vijftien minuten.
Pluk de blaadjes van de takjes kruiden. Verhit een scheutje milde olijfolie en frituur de amandelen goudbruin. Hak ze grof en laat afkoelen. Maak een dressing van de tahina, het citroensap, één deciliter kokend water en olijfolie. Breng op smaak met zout. Heet water zorgt ervoor dat de dressing mooi vloeibaar blijft. Wordt de dressing toch weer dik, voeg dan nog wat heet water toe en breng weer op smaak met zout.
Leg de plakken aubergine op een schaal en laat ze een beetje afkoelen. Bestrooi rijkelijk met de groene kruiden, het citroenrasp en de amandelen. Verbrokkel de witte kaas erover en besprenkel met de tahinadressing en wat frisgroene olijfolie. Bestrooi eventueel met wat pul biber (Turkse pepervlokken).
© Sven Benjamins Fotografie