Culy Homemade: gefrituurde enoki paddenstoelen met kruidig zout (vegan hoofdgerecht)
Zo’n beetje alles wat je frituurt, wordt lekker. Maar deze gefrituurde enoki paddenstoelen zien er ook nog eens waanzinnig mooi uit na een tijdje badderen in de hete olie. En omdat ze zo veel hoekjes en plooitjes hebben, krijg je een ultiem knapperig resultaat. Heerlijk om te maken als vegan hoofdgerecht voor kerst, maar ook voor andere gelegenheden zijn deze enokiwaaiers een uiterst goed idee.
Hier serveren we de enoki paddenstoelen als een (licht) vegan hoofdgerecht, op een romige pompoenpuree. Als je ‘m als onderdeel van een gangenmenu serveert met eventueel nog wat lekkere bijgerechten erbij (aardappeltjes, spruitjes), is dat voldoende.
Gefrituurde enoki paddenstoelen
Kook de pompoenblokjes in 12 tot 15 minuten gaar in de bouillon.
Verwarm ondertussen de olie (in een frituurpan of ruime pan) tot 180 graden.
Maak het kruidig zout. Meng daarvoor alle ingrediënten door elkaar in een kommetje. Zet opzij.
Meng in een ruime kom het sinaasappelsap met het limoensap. Doe de maizena in een andere grote kom.
Halveer de twee bosjes enoki paddenstoelen door de wortel, zodat je vier bosjes paddenstoelen hebt. Leg ze in het sap, zorg dat ze goed onderstaan en laat ze daarin 2 tot 3 minuutjes weken. Laat het sap er daarna goed aflopen en trek de paddenstoeltjes een beetje uit elkaar, tot een waaier.
Haal de enoki paddenstoelen door de maizena. Laat ze met een schuimspaan in de hete olie zakken en frituur ze in ongeveer 5 minuten goudbruin (draai ze halverwege om). Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze daarna met het kruidig zout.
Giet ondertussen de pompoen af en laat uitlekken. Roer er de (vegan) room, het sinaasappelsap en de sojasaus doorheen.
Verdeel de pompoenpuree over vier borden. Leg de gefrituurde enoki paddenstoelen er als een waaier bovenop en maak af met de gehakte bieslook, die je er als confetti overheen laat regenen.
Meer vegan recepten:
- Vegan hoofdgerecht: geroosterde koolrabi met sesamdressing
- De lekkerste vegan winterse recepten
- Culy Homemade: vegan calamares van paddenstoelen en nori