Gefrituurde broodravioli met vier kazen
Vorige week gespot bij Masterchef Holland en vandaag op Culy.nl: gefrituurde broodravioli. We zagen het gerechtje voorbij komen en dachten meteen “daar willen we meer van weten!”.
Broodravioli is anders dan de ‘gewone’ variant en wordt dan ook niet gemaakt van traditioneel pastadeeg, maar van sneetjes brood met een vulling naar keuze. Het brood wordt plat gemaakt in de pastamachine (dat dan weer wel) en vervolgens worden de buideltjes gefrituurd. Het eindresultaat zijn krokante kussentjes met een zachte vulling, en je kunt het serveren als snack met een dip, of bij bijvoorbeeld soep of een fijne saus.
*Tip: Het is het handigst om tramezzini-brood te gebruiken (verkrijgbaar bij sommige supermarkten of de groothandel), of om een vers casinobrood langs de lange kant te snijden, in plaats van kleine sneetjes.
Het recept
Snijd alle korstjes van het brood en controleer of de sneetjes door de pastamachine passen. Snijd eventueel de randjes bij en rol de plakken brood één voor één op de grofste stand door de machine. Ga verder met de middelste stand en tot slot de fijnste. De sneetjes zijn als het goed is een stuk dunner geworden.
Meng de ingrediënten voor de vulling met elkaar en breng eventueel op smaak met peper en zout. De vulling moet écht hoog op smaak zijn, want tijdens het frituren zal het iets vlakker worden. Schep steeds een klein beetje vulling op het brood, en leg een volgend hoopje een paar centimeter verderop. Zorg dat je voldoende tussenruimte houdt zodat je ravioli’s met een doorsnee van ongeveer vijf centimeter kunt maken.
Besmeer een tweede plak met het eiwit en leg recht op de vulling. Druk met je vingers rondom de vulling zodat het brood op elkaar blijft plakken en de ravioli’s niet open gaan tijdens het bakken. Probeer ook zoveel mogelijk luchtbelletjes naar buiten te drukken. Steek nu rondjes of vierkantjes uit het brood, met in het midden de vulling. De ravioli’s zijn nu klaar om te bakken.
Frituur in frituurvet, zonnebloem- of rijstolie met een temperatuur van 180 graden tot ze goudbruin en mooi luchtig zijn. Laat ze kort uitlekken op keukenpapier en serveer direct bij bijvoorbeeld een salade, soep of met een fijne saus of dip.
Variëren
Net als met traditionele ravioli kun je met deze broodravioli’s eindeloos variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van geroosterde pompoen met salie en eventueel zelfs gebakken bacon. Of krabvlees met kervel, peterselie en mayonaise?
Naast deze hartige varianten, kan je het ook heel lekker zoet maken. Bijvoorbeeld met een vulling van (ricotta met) chocolade. Tijdens het frituren smelt de chocolade, en je begrijpt vast hoe lekker dat kan zijn.