Gebakken kool met mango-harissasalsa uit MEZCLA van Ixta Belfrage
Met een mix van culinaire invloeden door haar Braziliaanse, Mexicaanse en Britse roots – plus een jeugd doorgebracht in Italië – weet je al meteen dat een kookboek van Ixta Belfrage wel ‘s een hele interessante kan zijn. De veelgebruikte term fusion stoffen we dan ook graag even af, met haar kookboekdebuut MEZCLA als bewijs. Dit recept voor gebakken kool met mango-harissasalsa is hét ultieme voorbeeld van de perfecte balans tussen invloeden uit de meest uiteenlopende keukens.
MEZCLA
MEZCLA mag dan haar debuut zijn, we kunnen wel stellen dat Ixta Belfrage haar sporen al heeft verdiend in de culinaire wereld. Door mee te schrijven aan Flavour van the one and only Ottolenghi, om maar even iets te noemen. Ixta staat bekend om haar creativiteit, zo laat het volgende recept ook maar weer ‘s zien.
Zin in meer MEZCLA recepten? Probeer deze moqueca visschotel of chiles rellenos eens.”
Ixta over dit gerecht
Ixta: ”De mango-harissasalsa steelt hier de show en is zo eenvoudig om te maken. Hij past overal bij: gegrilde kip, gemarineerde tofoe of gegrilde vis of garnalen. Of gebruik de afgekoelde salsa als basis voor een rauw vis- of garnalengerecht.
Voor een snelle doordeweekse maaltijd dien je de kool op met gebakken eieren. Wil je ‘m vantevoren maken? Je kunt de mango-harissasalsa 3 dagen in de koelkast bewaren.”
Gebakken kool met mango-harissasalsa
De gebakken kool
Verhit de oven tot 220 °C. Trek de bladeren van de kool los tot je 400 gram heldergroene bladeren hebt (bewaar de rest voor een ander recept). Snijd de bladeren in de nerf doormidden en halveer ze dan nog een keer. Doe ze in een grote kom met de zoutvlokken en olie en masseer deze in de kool. Spreid de bladeren uit op een grote bakplaat – ze mogen elkaar een beetje overlappen want ze krimpen in de oven. Bak 12 minuten tot de randjes bruin en knapperig worden; schep halverwege om.
De salsa
Schenk de olie in een grote sauteerpan op halfhoog-laag vuur en fruit de knoflook en chilipeper met het zout 6-7 minuten tot de knoflook zacht is; roer veel. De knoflook mag niet bruinen dus draai eventueel het vuur lager. Haal de pan van het vuur. Roer de harissa en tomatenpuree erdoor, gevolgd door de mango en het citroensap. Schep de salsa op een plat bord en leg de gebakken koolbladeren erop. Knijp de citroen erboven uit en garneer met de jalapeño en kruiden. Dien warm op, eventueel met yoghurt erbij.
> MEZCLA van Ixta Belfrage is online te koop.