Culy Basics: basisrecept crumble (met elke soort fruit!)
Dit is het allerbeste recept voor een crumble, want we laten je zien hoe je iedere fruitsoort kunt inzetten om een heerlijke fruitcrumble te maken. Inclusief handige tips, toffe twists en lekkere smaakcombinaties!
Het is misschien wel een van de makkelijkste desserts die er zijn: een fruitcrumble. In het kort gezegd bestaat een crumble uit fruit op de bodem met daarboven een krokante laag van kruimeldeeg. Hij wordt bubbelend uit de oven geserveerd met een flinke dot slagroom of een bolletje ijs. Je hoort het al, met een crumble maak je al jouw tafelgasten ontzettend blij.
7x zomerse toetjes om zelf te maken (waar je intens blij van wordt)
Welk soort fruit kun je gebruiken voor een crumble?
Het korte antwoord: ieder fruitsoort kun je gebruiken voor een crumble, maar de ene soort werkt beter dan de andere. Dat betekent dus ook banaan, ananas en zelfs cantaloupe. Wel raden we aan om een vrucht als watermeloen over te slaan, omdat die te waterig is. Wil je toch echt een watermeloencrumble? Dan raden we je aan om alleen het deeg te bakken en dat over verse watermeloen heen te strooien.
Een paar van onze favoriete vruchten in een crumble zijn: appel, peer, steenvruchten, als nectarine en perzik en blauwe bessen. Ook met groente kun je een crumble maken, daarvoor kiezen we graag voor zoete aardappel of rabarber.
De ene vrucht is de andere niet. Voeg daarom extra maïzena toe bij vruchten met veel water, zoals ananas en perzik. Bij zure vruchten – denk aan bramen en rabarber – is het verstandig om minder citroensap toe te voegen. Anders kan je fruitcrumble te zuur uit de oven komen. Fruit is natuurlijk al zoet van zichzelf, je kunt daarom ook altijd minder suiker toevoegen aan een fruitcrumble. Dat maakt een crumble ook een heerlijk semi-gezond ontbijt.
Toffe smaakcombinaties met vruchten
- Blauwe bessen met kardemom
- Ananas met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember
- Peer met earl grey
- Kersen met zwarte peper, salie en tijm
- Mango met gember en munt
- Nectarines met piment en kaneel
- Perzik met dragon en oranjebloesem
- Kakifruit met koekkruiden en zwarte peper
- Pruim met kardemom en vanille
- Rabarber met rozensiroop en kardemom
- Aardbeien met basilicum en sumak
Zo maak je het perfecte deeg voor een crumble (kruimeldeeg)
Zelf kruimeldeeg maken is hartstikke makkelijk. Het allerbelangrijkste is het gebruik van koude blokjes boter. Die wrijf je met je vingertoppen door het meel. Aan zo’n crumble kun je van alles toevoegen voor textuur, maar ook smaak.
Lekkere toevoegingen aan het deeg van je fruitcrumble:
- Havermout
- Koekjes (Digestive koekjes bijvoorbeeld)
- Kruiden en specerijen, zoals kardemom, zwarte thee en roze peper
- Pindakaas
- Noten, zoals hazelnoot, pistache en walnoten
- Chocolate chips of fijngehakte chocolade in je favoriete smaak
- Kokosrasp
Voeg deze ingrediënten toe aan de bloem voordat je de boter toevoegt en meng goed. Zorg dat je altijd een ratio hebt van gelijke delen kruimeldeeg en fruit.
Lekkere toppings voor een crumble
Een fruitcrumble is al heerlijk op zichzelf, maar om het extra feestelijk te maken vinden we dat een topping niet kan ontbreken. De juiste toppings verschillen per vrucht. Zo vinden we bij een crumble met perzik, slagroom de juiste kandidaat. Maak je een crumble met appel? Voeg dan eens een bolletje kaneelijs toe.
De juiste toppings bij je fruitcrumble
- IJssoorten zoals vanille-ijs bij de meeste crumbles, kaneelijs bij een appelcrumble, chocolade-ijs bij een perencrumble en kokosijs bij een ananascrumble
- Slagroom past bij de meeste crumbles. Wil je een bepaalde smaak laten terugkomen? Voeg die dan toe tijdens het kloppen van de room. Denk aan vanille-extract of het poeder van een specerij.
- Griekse yoghurt is de perfecte topping als je het dessert te zoet vindt, of als je de crumble serveert tijdens het ontbijt.
- Nog een minder zoete topping is roomkaas. Klop die eerst in een kom voordat je de roomkaas op de fruit crumble schept, zo is ‘ie iets zachter.
Dit is het lekkerste ijs uit de supermarkt (+ het beste vanille-ijs) volgens de Culy-redactie
Basisrecept voor een fruitcrumble
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de vruchten indien nodig en voeg toe aan een kom.
- Meng samen met suiker, citroensap, maïzena en de kruiden die je gebruikt. Schep goed om en giet in een ovenschaal.
- Meng in een andere kom de bloem, suiker, bakpoeder, zout, en eventueel kruiden en andere toevoegingen (koekjes, noten) toe. Meng goed.
- Voeg de koude blokjes boter toe aan de droge ingrediënten en wrijf met je vingertoppen de boter door de ingrediënten tot een kruimeldeeg.
- Strooi het kruimeldeeg over de vruchten in de ovenschaal en zet de fruitcrumble in de oven. Bak in 30 minuten gaar, goudbruin en krokant
- Laat de crumble 15 minuten afkoelen in de ovenschaal en serveer met toppings als ijs en slagroom.
Nog meer zoete basisrecepten:
- Culy Basics: eenvoudig carrot cake recept (mét goddelijke frosting)
- Culy Basics: makkelijke citroencake met maanzaad en glazuur
- Culy Basics: de ultieme wentelteefjes