Culy Homemade: maaltijdsalade met Japans gemarineerde zalm
Een niet alledaagse, maar geweldige combinatie voor een maaltijdsalade: gemarineerde en vervolgens kort gebakken zalm op een bedje van veldsla, met grapefruit, avocado, radijs en Granny Smith appel. Fris en zomers!
Begin met het marineren van de zalm. Snijd de zalm in twee lange stukken (indien je voor twee personen kookt) en leg deze in een bakje dat je af kunt sluiten. Doe deĀ 3 eetlepels mirin en 3Ā eetlepels sojasaus in het bakje en smeer de wasabi, naar smaak, over de zalm uit. Wentel de vis goed door de āmarinadeā en zet het bakje vervolgens afgesloten in de koelkast. Minimaal 10 minuutjes, maar 30 of 60 minuten is nog beter, dan kunnen alle smaken er goed in trekken.
Heb je geen mirin (je kunt het bij de supermarkt kopen), gebruik dan droge sherry, sake of appelsap.
Bereid alleĀ ingrediĆ«nten voor: schil de grapefruit en haal de partjes eruit en vang het sap op in een bakje. Maak de radijsjes schoon en snijd in superdunne plakjes en doe hetzelfde met de appel. Schil en ontpit de avocado pas op het allerlaatst, om bruinen te voorkomen. Snijd deze tot slot in plakjes.
Pers de limoen uit bij het opgevangen grapefruitsap. Maak hier je veldsla mee aan.
Verhit een koekenpan met wat olie of kokosvet op heel hoog vuur en haal de gemarineerde zalm uit de koelkast. Bak de zalm 1 minuutje aan op het vel, draai om en bak nog 30 seconden op de andere kant. Zo blijft de zalm mooi rauw van binnen en krijgt het van buiten een knapperig gebakken laagje.
Serveer de zalm op de salade en garneer met wat extra sojasaus.