Aardbeien-rucolasalade met peperige parmezaan (geef aardbeien de shine die ze verdienen!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Faardbei-rucola-salade.png)
Masterchef-finalist Alice Zaslavsky weet precies hoe ze om moet gaan met groente en fruit. Deze frisse salade van aardbei en rucola is niet alleen een ode aan salades, maar ook aan de aardbei! Beeld je eens in: heerlijk met een zonnetje, leuk gezelschap én een lekker zomers drankje.
Ingrediënten
Voor 1-2 personen:- 100 gram rucola
- Klein handjevol basilicumblaadjes
- 500 gram aardbeien, kroontjes verwijderd en
gehalveerd - ½ theelepel fijne suiker
- ½ theelepel zeezoutvlokken
Peperig parmezaankant:
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- ¼ theelepel grof gemalen zwarte peper
Stippendressing:
- 60 ml extra vergine olijfolie
- 1 eetlepel gerijpte balsamicoazijn
Puntjes op de I:
- 125 gram minimozzarella, uitgelekt
- ½ salade-ui, in dunne halve maantjes
Dé perfecte zomerse en frisse salade dus. Wij zouden deze verfrissende fruitsalade elke week wel willen eten.
MasterChef-finalist Alice Zaslavsky
Alice Zaslavsky, finalist van MasterChef Australië, staat bekend om haar frisse kijk op gerechten en haar liefde voor seizoensgebonden ingrediënten. In haar nieuwe boek ‘Een ode aan salades‘ laat ze zien hoe je salades naar een hoger niveau tilt.
Frisse salade: aardbeien-rucolasalade van Alice
- Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak het parmezaankant: strooi met je vingertoppen een dunne laag parmezaan op de beklede bakplaat en strooi er de peper over. Bak 4 tot 5 minuten, tot de kaas is gesmolten en is veranderd in een goudkleurig parmezaanlaagje. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kaas op de plaat afkoelen.
- Leg de rucola en het basilicum in een kom of slacentrifuge en schenk er koud water over.
- Doe de gehalveerde aardbeien in een andere kom en bestrooi met de suiker, zeezoutvlokken en wat gemalen peper. Laat 15 minuten inwerken.
- Stel de salade samen: laat de rucola en het basilicum uitlekken, draai ze droog en schep de aardbeien erdoor. Leg ze op een grote platte schaal en leg de minimozzarella en salade-ui ertussen.
- Maak de dressing: schenk de olijfolie in een kommetje of op een schoteltje en schenk de balsamico erbij. Roer ze door elkaar tot een stippenpatroon ontstaat en schenk de dressing over de salade.
- Leg de parmezaankant op de salade zoals Eliza Doolittle’s hoed na haar transformatie in My Fair Lady.
- Meteen opdienen.
> ‘Een ode aan salades‘ is nu te koop voor € 29,95.
Meer van onze favoriete salades:
- Salade caprese met een Culy twist (Simpel, maar wow!)
- Nog zo’n heerlijke salade met fruit: mango salade met pinda’s (Thaise stijl)
- Salade met kip, kimchi en omelet Dit is echt een enorme smaakbom!