Hét recept voor de favoriete frikandel van Guus Meeuwis
Bij Guus Meeuwis denk je aan muziek en uitverkochte concertzalen. Maar wist je dat de Brabantse zanger ook groot fan is van koken en eten? Samen met sterrenchef Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve) brengt hij nu zijn tweede kookboek uit, genaamd ‘Het Jaar van Guus & Dick’.
Wij mogen alvast Guus Meeuwis’ favoriete recept voor een frikandel met je delen. Geen frikandel speciaal, maar een speciale frikandel…
Dick: “Guus en ik zijn allebei fan van frikandellen. Ze zijn superleuk om eens zelf te maken – en helemaal niet moeilijk!”
Zo maak je deze speciale frikandel:
Verhit de frituurpan tot 160 °C.
Doe alle ingrediënten voor de frikandel in de keukenmachine en draai het vlees fijn. Proef het gehakt en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Voeg als de massa iets steviger moet zijn nog wat extra paneermeel toe.
Roer voor de topping de mayonaise en het limoensap door elkaar in een kommetje. Haal de sjalotringen door de bloem, klop een teveel eraf en frituur ze in een paar minuten krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verhit de frituurpan nu op 180 ˚C.
Bekleed een schoon werkvlak met vier vellen plasticfolie. Vul een spuitzak met het gehaktmengsel en spuit 4 frikandellen op de plasticfolie. Rol het plastic strak om het vlees en vorm tot een worstje – draai de uiteindes van de folie aan.
Breng een pan water aan de kook. Leg de frikadellen in de pan en draai het vuur laag – het water mag nu niet meer koken. Pocheer de worstjes 8 minuten, haal ze uit de pan en laat ze drogen op een schone theedoek.
Haal de frikandellen uit de folie, snijd ze in de lengte open en frituur ze in de hete olie in 5 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze met de limoenmayonaise, gefrituurde sjalot, goeisin-saus, bosui, cornichons en jalapenopeper.
Het jaar van Guus en Dick (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro.
Meer recepten van Guus & Dick:
- Kibbeling met broccolistamppot van Guus Meeuwis
- Bossche bolletjes met warme chocoladesaus en koffie-ijs