Foolproof methode voor het maken van beurre noisette
Beurre noisette, letterlijk vertaald ‘hazelnootboter’, is gesmolten boter waarbij de eiwitten bruin kleuren, wat resulteert in een hazelnootachtige smaak en geur. Su-per-lekker door zo’n beetje alles, maar niet al te makkelijk om te maken. Of toch wel..?
Beurre noisette is een verrukkelijke, makkelijk en snel te maken “saus” voor allerlei soorten pasta’s – denk aan ravioli, tortellini of gnocchi – en ook over groenten doet ‘ie het ontzettend goed. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onze recepten voor geroosterde romanesco (bloemkool) of gebakken spitskool waar we deze bruine-boterjus kwistig overheen druppelen.
Je kunt er daarnaast ook fantastische baksels mee maken, waarbij de bruine boter een diepere, hazelnootachtige smaak toevoegt die iets wegheeft van een hartige karamel.
Door zijn sjieke naam klinkt het misschien intimiderend om beurre noisette te maken, maar geloof ons maar als we zeggen dat het supermakkelijk is. Buzzfeed gaf ons deze handige methode waarbij je gegarandeerd de perfecte beurre noisette krijgt.
Foolproof beurre noisette maken
- Snijd de boter in stukjes van dezelfde grootte zodat ze geleidelijk smelten. Doe de stukjes vervolgens in een pan met een lichtkleurige bodem. Dit is belangrijk zodat je goed de kleur van je boter kunt zien en hij niet verbrandt. Verwarm op middelhoog vuur.
- Roer continu zodat het zo gelijk mogelijk smelt en alle boter is gesmolten, nog voordat de eiwitten naar boven komen. Na ongeveer dertig seconden zullen er belletjes en een beetje schuim verschijnen. Blijf roeren.
- Op dit moment verdampt het water in de boter en zullen de eiwitten zich scheiden van het vet. Blijf nog steeds roeren en op den duur zal de boter beginnen met verkleuren. Haal zodra je beurre naar je idee nog nét niet bruin genoeg is de pan van het vuur en giet de gesmolten boter in een kommetje.
- Laat de bruine boter afkoelen en bewaar in een gesteriliseerd bakje in de koelkast. Zo blijft -ie nog twee weken goed.
Waarvoor gebruik je beurre noisette?
Gebruik beurre noisette door alles wat een tikje romigheid met een vleugje noot kan gebruiken, bijvoorbeeld…
- Creamcheesefrosting
- Cupcakes en andere taartjes
- Over verse ravioli met salie
- Bij American pancakes
- Jus bij stamppot of puree
- Over winterse groenten
- Bij een malse entrecote