Culy Homemade: filodeegpakketjes met gehakt en granaatappel
Fan van Arabische smaken? Probeer deze makkelijke filodeegpakketjes met gehakt en granaatappel eens. Wanneer ze in de oven staan, maak je ondertussen een frisse eenvoudige salade. Makkelijker wordt het niet.
Het gehakt brengen we op smaak met een beetje granaatappelmelasse. Dat is een zoetzure siroop die veel gebruikt wordt in de Arabische keuken. In dit recept brengt het de hartige smaak van het gehakt perfect in balans. En het goede nieuws is dat je de melasse gewoon in de Albert Heijn vindt.
Wil je dit gerecht vega maken? Vervang dan simpelweg het gehakt door vegetarisch gehakt.
Filodeegpakketjes met gehakt en granaatappel
Maak eerst de vulling van de filodeegpakketjes. Fruit daarvoor het sjalotje met de knoflook in een laagje olie tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak tot het gaar is. Breng op smaak met de ras el hanout, komijn en de granaatappelmelasse. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen. Roer tot slot de gehakte pijnboompitten door het gehakt.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet de gesmolten boter klaar met een kookkwastje. Leg een vierkant vel filodeeg op een snijplank en borstel het voorzichtig in met de gesmolten boter. Schik er een ander vel filodeeg op zodat een ster met 6 hoeken ontstaat.
Kwast ook de randen van het bovenste vel deeg in. Lepel er de helft van het gehaktmengsel op, in het midden van de ster.
Plooi de randen van het filodeeg naar boven zodat een los buideltje ontstaat. Als het goed is, blijven de vellen door de boter mooi rechtop staan, maar zo niet dan kun je de vellen eventueel voorzichtig samenbinden met een stukje keukentouw. Maak 2 pakketjes. Leg ze op een bakplaat en bak ze 10 à 15 minuten (tot ze goudbruin zijn).
Maak ondertussen de salade. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en roer goed. Proef en voeg naar smaak meer zout en/of peper toe.
Serveer met de salade en met de Griekse yoghurt als dip.
Meer uit de Midden-Oosterse keuken?
- Culy Homemade: M’Hencha met lamsgehakt, abrikoos en pistache
- Lekker Arabisch: tabouleh van Mounir Toub
- Onze 5 favoriete gerechten uit het Midden-Oosten