Goldie Hawn’s fettucine alfredo (uit het nieuwe boek van Jamie Oliver!)
Keek je ook zo graag naar Jamie en Jimmy’s Food Fight Club op 24 Kitchen? In deze heerlijke kookserie maakten Jamie Oliver en zijn goede vriend Jimmy Doherty in hun pop-up café in Essex de lekkerste recepten. En dat deden ze niet alleen: sterren van wereldformaat werden uitgenodigd om samen mee te koken. De leukste recepten schopten het tot het nieuwe kookboek van Jamie: Jamie’s Food Fight Club Weekend Kookboek.
Jamie’s fettucine alfredo
Wij mogen een recept uit het nieuwe boek van Jamie met je delen. We kozen voor deze fettucine alfredo van actrice Goldie Hawn. Heerlijk comfort food en tegelijk een recept dat je lekker op een luie weekenddag maakt om je vrienden mee te imponeren. Kost je 45 minuten van je tijd, plus tijd waarin de pasta moet rusten.
Jamie: “Deze pasta met een fluweelzachte saus van slagroom, Parmezaan en verse truffel (of nootmuskaat – dat is net zo lekker!) is een beroemd Italiaans gerecht dat ik voor Goldie klaarmaakte – ze vond het heerlijk! Dit is mijn eigen versie, met een deel single cream om het braaf te houden, maar geloof me, het is nog steeds zalig.”
Voor het koninklijk pastadeeg
Strooi de bloem en semolina op een hoop in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Scheid de eieren en doe de dooiers in het kuiltje (vries het eiwit in om een andere keer meringues te maken). Doe de extra vierge olijfolie en 4 eetlepels koud water in het kuiltje, klop ze met een vork door de dooiers en meng er daarna geleidelijk aan de bloem door, tot het mengen te moeilijk gaat.
Stuif wat bloem op je handen, breng het deeg bij elkaar en kneed het 4 minuten op een schoon, met bloem bestoven werkvlak, of tot het glad en elastisch is (eieren verschillen in grootte en bloem is niet altijd even vochtig; dit deeg moet niet te nat en niet te droog zijn, dus gebruik eventueel wat extra water of bloem – ga een beetje op je gevoel af). Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.
Voor de fettucine alfredo
Maak het Koninklijke pastadeeg (zie boven) en rol het na 30 minuten rusten uit in ongeveer 2 mm dikke vellen. Zet het fettuccine-hulpstuk op je pastamachine, draai de vellen er rustig door en leg de fettuccine losjes op een met semolina bestoven plaat. Je kunt ze ook met de hand maken door de pastavellen losjes op te rollen, in ½ cm brede repen te snijden en de pasta voorzichtig los te schudden.
Kook de fettuccine wanneer je zover bent in 1 tot 2 minuten al dente in een grote pan gezouten kokend water. Warm alle room intussen op in een grote koekenpan op laag vuur, splits het ei en klop de dooiers door de room (bewaar het eiwit voor een andere keer). Rasp de Parmezaan fijn, klop erdoor en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe.
Doe met een keukentang de pasta met aanhangend water rechtstreeks in de pan saus. Hussel alles goed door elkaar en doe er zo nodig een extra scheutje kookwater bij om er een fluweelzachte saus van te maken. Schep de borden vol, rasp er een klein beetje truffel of nootmuskaat en een flinke rasp Parmezaan over, sprenkel er een paar drupjes truffelolie op en ga meteen aan tafel.
Calorieën: 612 kcal, vet:38,5 g, verz. vet: 19,8 g, eiwit:22,8 g, koolhyd.: 44,7, suiker: 3 g, zout: 0,6 g, vezels: 1,7 g
Jamie’s Food Fight Club weekend kookboek – Weergaloze weekendgerechten voor familie en vrienden – (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de boekhandel voor € 20,- euro of bestel je online.
Meer pasta recepten van Jamie Oliver:
- Pasta met aubergine, tomaat & ricotta van Jamie Oliver
- Vegetarische pasta bolognese van Jamie Oliver
- Zo maakt Jamie Oliver pasta carbonara (uiteraard zonder room)