Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 26 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Gezonde Mexicaanse fajitabowl met steak en lekker veel groenten

Een voedzame maaltijd hoeft helemaal niet saai te zijn! Deze gezonde Mexicaanse bowl combineert al het goede van een fajita met een fikse dosis groenten. Met malse biefstuk en fajitakruiden zit ‘ie boordevol smaak en is hij perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd.

Kooktijd 39 minuten

Ingrediënten

Voor 2 personen:

Voor de fajitakruiden:

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel kaneelpoeder

Voor de Mexicaanse bowl:

  • 150 gram ongekookte rijst
  • 1 rijpe vleestomaat, in blokjes gesneden
  • 1 limoen
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt
  • 1/2 sjalot, gesnipperd
  • 1 rijpe avocado
  • 1/4 krop ijsbergsla
  • 1 biefstuk van 200 gram
  • 1 grote witte ui
  • 1 rode paprika
  • Honing
  • Blikje maïs van 150 gram, uitgelekt
  • 1/2 zak gepofte maïschips
Beoordeling
5 / 5 sterren. 2 x beoordeeld.

Waarom een fajitabowl? Fajita’s zijn een klassieker onder de Mexicaanse recepten, maar door ze in een bowl te serveren, vermijd je geraffineerde koolhydraten en kun je volop variëren met gezonde toppings.

Daarnaast biedt deze bowl een perfecte balans tussen eiwitten, vezels en gezonde vetten dankzij de avocado, rijst en groenten. De fajitakruiden maken we trouwens gewoon zelf; een pakje of zakje heb je écht niet nodig.

Fajita bowl
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Mexicaanse bowl in fajita-stijl

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Maak de fajitakruiden: meng 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel chilipoeder en 1/4 theelepel kaneelpoeder door elkaar. Zet opzij voor later.
  3. Meng de tomaat met het sap van een halve limoen, wat gehakte koriander en de halve gesnipperde sjalot. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Prak de avocado, meng met een eetlepel van de tomatensalsa en breng op smaak met zout, peper en limoensap.
  5. Snijd de ijsbergsla in flinterdunne reepjes.
  6. Verhit een koekenpan en bak de steak in wat zonnebloemolie 2 minuten per kant. Zet opzij voor later en laat rusten.
  7. Snijd de ui en paprika in repen. Laat een koekenpan flink heet worden. Doe een theelepel zonnebloemolie in de pan en bak de paprika en ui kort tot ze glazig zijn, maar nog wel een bite hebben.
  8. Bak de laatste minuut de fajitakruiden mee, met een druppel honing en een scheutje water. Haal uit de pan en zet opzij voor later.
  9. Bak dan in dezelfde pan de uitgelekte maïs kort aan tot het begint te kleuren. Breng op smaak met een snufje zout.
  10. Schep wat rijst in het midden van een diep bord. Verdeel om de rijst heen de gebakken maïs, de tomatensalsa, de gebakken paprika en ui, de ijsbergsla en de gepofte chips.
  11. Snijd de steak in plakjes tegen de draad in en leg die bovenop je gerecht.
Fajita bowl
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer gezonde recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.