Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Zelf zachte eierkoeken maken doe je zo (+ lekkere variaties)

Eierkoeken zijn niet weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. Ze zijn zoet, makkelijk weg te happen en daarmee het ideale tussendoortje.

Het ideale tussendoortje

Weleens gedacht aan het zelf bakken van eierkoeken? Doen! Want dat is supermakkelijk en ook een leuke activiteit met kinderen.

Veel heb je niet nodig. Naast eieren gaat er witte basterdsuiker, bloem en citroenrasp in. Met glutenvrije bloem kun je overigens gemakkelijk glutenvrije eierkoeken maken.

Eierkoeken maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Met eierkoeken kun je eindeloos variëren. Onze favoriete toevoegingen zijn een scheut oranjebloesemwater of anijszaadjes. Maar ook met een neutrale eierkoek kun je een hoop. Beleg ‘m bijvoorbeeld met boter en jam of chocoladepasta.

Eierkoeken maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Eierkoeken maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Scheid het ei en voeg de eidooier toe aan een grote kom. Doe hier de twee hele eieren bij samen met de witte basterdsuiker, citroenrasp en het zout. Tip: eiwitten over? Dit zijn handige recepten met eiwitten
  3. Meng het geheel vervolgens tot een luchtig eiermengsel. Gebruik hiervoor een (hand)mixer, omdat het ongeveer 5 minuten duurt.
  4. Zeef de bloem en de baking soda en schep het beslag van de eierkoeken voorzichtig om met een spatel.
  5. Doe als laatst de melk in de kom en schep het beslag opnieuw voorzichtig om, zodat het een mooi glad geheel is.
  6. Zet het beslag 10 minuten in de koelkast om te rusten.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep met een ijsschep of kleine juslepel 4 tot 5 hoopjes van het beslag, afhankelijk van de grootte van je bakplaat. Zorg dat er ongeveer een diameter van 3 tot 4 centimeter om de eierkoeken heet zit, omdat ze in de oven zulle rijzen en uitlopen. Bak de eierkoeken daarom in delen.
  8. Bak de eierkoeken ongeveer 7 minuten in de oven, tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal uit de oven en laat daarna compleet afkoelen op een rek.
  9. Bewaar de eierkoeken maximaal 3 dagen in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer.
Eierkoeken maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer lekkers uit de Nederlandse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.