Maak de lekkerste eieren in chilisambal uit Magisch Maleisisch
Wie aan Aziatisch eten denkt, denkt wellicht niet meteen aan de Maleisische keuken. Toch is dat volkomen ten onrechte, want nergens eet je zo smaakvol en gevarieerd als in Maleisië. Met Norman Musa’s recente kookboek Magisch Maleisisch wordt ons beeld van Maleisisch eten eindelijk aangescherpt. Benieuwd? Wij delen alvast het recept voor deze eieren in chilisambal.
Met invloeden uit China, India, Arabië en Portugal kunnen we je vertellen dat de Maleisische keuken razend veelzijdig is. Denk: het beste van Thaise curry’s, Indonesische specerijen, kruidige noedels en soepen en véél kurkuma en kokosmelk (zoals in deze netpannenkoekjes!). Het beste beeld krijg je natuurlijk door eens door het kookboek te bladeren. Alvast een tipje van de sluier, zeg je? Nou vooruit, hier is het recept voor eieren in chilisambal.
Norman: “Van al mijn moeders gerechten is dit mijn absolute favoriet. Altijd als ik terugvloog naar Penang voor vakantie vroeg mijn moeder wat ze voor me zou maken, en dan koos ik steevast dit gerecht uit. Eén keer zei ze: ‘Je komt helemaal vanuit Engeland hiernaartoe en dit is het enige wat je wilt?’ Waarop ik antwoordde: ‘Ja, want niemand maakt het zo lekker als jij!’ Ze was in haar nopjes en maakte er bij wijze van warm welkom nog wat gerechten bij, zoals biefstuk in sojasaus.
Dit is geen gewone sambal tumis telur. De meeste Maleisiërs zouden eerst de eieren koken of bakken en ze daarna bij de saus doen. Maar de schoonheid van dit recept is juist dat de eieren ín de chilisambal zelf worden gekookt, waardoor ze extra smaak krijgen.”
Zo bereid je de eieren in chilisambal
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalotringen goudbruin. Schep uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Zet apart. Laat de pan met de resterende olie staan; die ga je zo weer gebruiken.
Doe de knoflook, gember en resterende 2 sjalotten samen met een scheutje water in een kom. Pureer met de staafmixer tot een gladde pasta. Verhit de pan met de resterende olie op middelhoog vuur en bak daarin de gepureerde ingrediënten tot ze geurig en goudbruin worden.
Voeg de chilipasta toe en laat dit op laag vuur pruttelen tot de olie boven komt drijven. Doe dan de tamarinde, de suiker, het zout en de garnalenpasta erbij en bak tot de olie weer naar boven komt drijven. Voeg 300 milliliter water toe, breng aan de kook, en zet het vuur laag.
Breek de eieren boven de saus en kook ze 3-4 minuten mee. Het gerecht is klaar als de eieren zijn gestold in de saus en het eiwit mooi stevig is. Als je het eigeel graag wat steviger ziet, kun je het gerecht nog 3-4 minuten op laag vuur door laten pruttelen.
Garneer met de gebakken sjalotringen, koriander en chilivlokken, en serveer.
Magisch Maleisisch – recepten uit de verrukkelijke Maleisische keuken – van Norman Musa (Uitgeverij Podium) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro.