Culy Basics: simpele gebakken rijst met ei (egg fried rice) – klaar in 5 minuten!
Deze makkelijke egg fried rice (gebakken rijst met ei) staat regelmatig bij ons op tafel. Het is goedkoop, eenvoudig, smaakvol en een veelzijdige maaltijd die je als bijgerecht of als hoofdgerecht kunt serveren. Dit supersnelle rijstgerecht is een echte no-brainer met maar een paar stappen en ingrediënten. Zo zet je binnen 5 minuten een kommetje comfort food op tafel.
Wacht even… 5 ingrediënten en klaar binnen 5 minuten? Jazeker! Dat komt doordat we overgebleven rijst gebruiken. Geen overgebleven rijst in de koelkast? Dan kun je ook vers gekookte rijst gebruiken. Kies wel voor een rijstsoort met een droge korrel zoals basmati. Hierdoor zal de rijst namelijk goed bakken en krijg je geen papperige rijst. Voor nog meer tips voor de beste gebakken rijst moet je ons lijstje met do’s en don’ts voor gebakken rijst even bekijken. Handig!
Zo maak je egg fried rice
Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan op hoog vuur.
Kluts de eieren in een kom, voeg ze toe aan de hete olie en roerbak ze tot ze bijna gaar zijn. Doe het witte deel van de bosui bij de eieren en roer kort. Doe vervolgens de overige eetlepels olie erbij en voeg de rijst toe. Zorg dat alle korreltjes rijst goed loskomen, breek eventueel grote stukken rijst met een pollepel. Roer alles goed door elkaar.
Giet de sojasaus langs de rand van de pan bij de rijst en meng de ingrediënten met elkaar, zodat ieder korreltje rijst een lichtbruine kleur heeft. Zet indien nodig het vuur lager, zodat de egg fried rice niet verbrandt.
Haal de pan van het vuur. Verdeel de rijst over een twee kommen en druk het goed aan. Zet vervolgens een bord op de kom en draai de kom en het bord om, zo krijg je een mooi hoopje rijst.
Bestrooi de egg fried rice met het groene deel van de bosui en serveer met chili olie of andere garneringen.
Umamibommetjes voor erbij:
- Culy’s Toko Finds: shallot sauce is de gekarameliseerde umamibom van je dromen
- Zo maak je een Umami Mary: de ultieme Bloody Mary
- Alles over nasu dengaku: die onvergetelijk lekkere Japanse sticky aubergine