Dürüm döner met lamsvlees en rauwkost
Dürüm döner is een heerlijke Turkse wrap, een dunne pannenkoek van niet-gegist brooddeeg, gevuld met rauwkost en vlees.
Haal het vlees het liefst bij de Turkse slager! Je kunt natuurlijk ook kip of rundvlees gebruiken in plaats van lamsvlees. Dit heerlijke recept komt uit Recepten uit Istanbul, een prachtig kookboek van Pomme Larmoyer.
Het recept
Bereid eerst het deeg. Meng in een kleine kom de bloem met 90 milliliter lauw water en een snufje zout. Kneed het deeg goed door en rol er een bal van. Laat minstens 1 uur rusten (of nog liever een hele nacht).
Marineer het lamsvlees in de biber salçası (chilipuree, te koop bij de Turkse winkel). Kun je dit echt niet vinden, breng het vlees dan op smaak met hete saus, zoals Tabasco of sriracha. Bak het vlees in een scheutje zonnebloemolie gaar in de koekenpan of op de barbecue.
Snijd de sla fijn en snipper de rode ui. Bestrooi de plakjes tomaat met zout, sumak en chilivlokken, naar smaak.
Rol het deeg na de rusttijd op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne platte cirkel. Bak de wrap 30 seconden aan elke kant in een droge, hete koekenpan.
Schep de rauwkost in het midden van de wrap, schep daarop het vlees en vouw de wrap dicht. Serveer warm.
Recepten uit Istanbul is vanaf deze week te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,95.