Culy Basics: het klassieke basisrecept voor hutspot (zoals die van oma)
Een echte Hollandse klassieker die niet mag ontbreken in je kookrepertoire: het lekkerste basisrecept voor hutspot! Lekker met een rookworst of stoofvlees, spekjes en natuurlijk een kuiltje jus. Want tijdens de koudere dagen verlangen we allemaal wel eens naar een groot bord vol dampende stamppot.
Soms heb je van die dagen dat je niets liever wil dan een flink bord vol comfortfood. En ja, Hollandsche hutspot naar het recept van oma past zeker in die categorie thuis!
Met dit basisrecept voor hutspot zet je binnen een mum van tijd een heerlijke pan vol eten op tafel. Serveer deze vervolgens met wat zelfgemaakte jus en rookworst, en je avond kan niet meer stuk.
Basisrecept voor hutspot
- Schil de aardappels en snijd in stukken van ongeveer vijf centimeter groot. Doe ze in een ruime pan met een flinke snuf zout en leg hierop de wortels en uien.
- Vul de pan met net zoveel water totdat alles net onder staat en breng aan de kook.
- Kook ongeveer twintig minuten en giet de pan af als de aardappels beetgaar zijn.
- Stamp met een pureestamper tot hutspot (zo grof of fijn als je zelf wil) en roer er een flinke klont boter en een scheutje (warme) melk door.
- Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
- Serveer de hutspot met jus, spekjes en rookworst (of suddervlees).
Meer stamppot?
- Klassieke stamppot boerenkool (het enige basisrecept dat je nodig hebt)
- Knolselderijstamppot met zalm en boerenkool
- Hete bliksem: de oud-Hollandse stamppot met appel en gehakt