Dihiniya, een zoete fudge met kokos en noten, uit NOOMI
Vraag je ons om een lijstje Iraakse zoetigheden en desserts, dan hoor je waarschijnlijk krekels krr krr krr zingen. Ons Iraakse repertoire is namelijk niet heel uitgebreid. Gelukkig was daar Sara Shawkat en kunnen we binnenkort genieten van haar kookboek NOOMI. Kunnen we onze Iraakse keukengame een beetje opkrikken, want dat blijkt én nodig én erg lekker!
Het kookboek verschijnt dan wel pas later deze maand, Culy mag alvast een voorproefje delen. Deze zoete fudge met kokos en noten dus bijvoorbeeld, die je volgens Sara vooral aan je lievelingsmensen moet laten proeven.
Sara over de dihiniya
Sara over deze zoete Iraakse fudge: “Met deze fudge heb ik het hart van mijn grote culinaire voorbeeld Vanja gewonnen. Hoewel dihiniya erg zoet is, is dat in deze fudge niet storend. Je proeft geen suikerbom, maar eerder een smeuige, warme, gooey textuur met een bovenkant van geroosterde, knapperige kokos.
Dit recept is, in tegenstelling tot de meeste recepten in dit boek, niet voor 4 personen. Dit omdat ik heb gemerkt dat de dihiniya in de oven lekkerder gaart in grotere hoeveelheden, een beetje zoals bij witte rijst. Ook maak ik deze fudge altijd om uit te delen en is hij dus binnen de kortste tijd op. De stukken aan de rand van de ovenschaal geef ik aan mijn lievelings, omdat die de knapperige randjes hebben en mede daarom het lekkerst zijn.”
Dihiniya uit NOOMI
1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de ghee, zonnebloemolie, melk, suiker, pimentkorrels en gember in een steelpan, roer door en verhit op laag vuur 8 minuten of tot de suiker gesmolten is.
2 Schenk het beslag over in een kom en voeg de dadelmelasse, het citroensap en zout toe. Klop circa 4 minuten met een handmixer tot een goed gemengd geheel. Roer met een spatel de bloem erdoor tot het opgenomen is in het beslag. Klop het beslag vervolgens 1 minuut.
3 Vet de ovenschaal in met ghee. Strooi de kokos hierover. Schud de schaal heen en weer zodat het in zijn geheel bedekt is met kokos. Verdeel de noten erover. Giet het beslag in zigzagbewegingen in de schaal. Strijk voorzichtig glad met de bolle kant van een lepel.
4 De dihiniya is nu klaar om afgebakken te worden. Zet de schaal in de oven en verlaag hierna de temperatuur naar 150 °C. Bak 70 minuten in het midden van de oven, zodat je een krokante korst en zachte binnenkant krijgt. Zet de oven uit en laat de schaal minimaal 2 uur in de oven staan om af te koelen.
5 Haal de schaal uit de oven. Leg een snijplank op de schaal, houd stevig vast en keer om op tafel. Tik een paar keer op de bovenkant van de schaal zodat de dihiniya los komt, til de schaal op en snijd in stukken van de gewenste grootte.
Je eet dihiniya het liefst warm zodat hij nog smeuïger van textuur wordt. Verwarm voor het serveren circa 3 minuten in de oven op 180 °C of even in een koekenpan. De dihiniya blijft in een afgesloten bak of trommel ruim 10 dagen goed.
> NOOMI van Sara Shawkat (Uitgeverij Fontaine) verschijnt op 16/8 en is online te koop.