Foolproof hollandaisesaus in 1 minuut… met een staafmixer
Deze hollandaisesaus maak je met behulp van een staafmixer in een minuutje. Helemaal foolproof. Yes, zo kan het ook!
Warm, romig, luchtig en boordevol boter: is er iets níét lekker aan hollandaisesaus? Het is het element dat eggs benedict fantastisch maakt en ook over witte asperges is het natuurlijk niet normaal lekker. Of wat dacht je van vis met hollandaise?
Eén probleempje: deze klassieke Franse saus is – op de klassieke Franse manier – best lastig om zelf te maken. Maar eureka: met een staafmixer lukt het dus ook. Binnen een minuut nog wel. Kom dus maar door met die gepocheerde eitjes!
Hollandaisesaus maken in één minuut
- Smelt 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten en goed heet is, maar niet bruin. Giet de gesmolten boter in een schenkkannetje (bijvoorbeeld een maatbeker met schenktuit).
- Doe 1 grote eidooier of 2 kleine eidooiers (op kamertemperatuur) in de hoge beker van je staafmixer.
- Voeg een theelepel water, wat citroensap (of azijn) en zout toe. Zet je staafmixer erin en zet ‘m aan.
- Vervolgens giet je, met de blender aan, super langzaam de gesmolten hete boter erbij, in een hele dunne straal. Niet te snel gieten! Langzaam zal de saus dikker worden.
Hollandaisesaus bij…
Sausje gemaakt? Jouw hollandaisesaus smaakt heerlijk over je eggs benedict (met zalm) of bij asperges. Of maak eens een heerlijke aardappelrösti met met gerookte zalm.
In onderstaande video zie je onze culi-held en culinair schrijver Kenji López-Alt ook hollandaisesaus maken met een staafmixer.
Meer klassieke sauzen maken:
- Culy Basics: steak met klassieke pepersaus (steak au poivre)
- Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
- Culy Basics: zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes