Redactie
Redactie Recepten 22 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Foolproof hollandaisesaus in 1 minuut… met een staafmixer

Deze hollandaisesaus maak je met behulp van een staafmixer in een minuutje. Helemaal foolproof. Yes, zo kan het ook!

Warm, romig, luchtig en boordevol boter: is er iets níét lekker aan hollandaisesaus? Het is het element dat eggs benedict fantastisch maakt en ook over witte asperges is het natuurlijk niet normaal lekker. Of wat dacht je van vis met hollandaise?

Eén probleempje: deze klassieke Franse saus is – op de klassieke Franse manier – best lastig om zelf te maken. Maar eureka: met een staafmixer lukt het dus ook. Binnen een minuut nog wel. Kom dus maar door met die gepocheerde eitjes!

Hoe maak je veel gepocheerde eieren tegelijk?

Vaderdagontbijt eggs benedict met hollandaise saus / hollandaisesaus maken
Getty

Hollandaisesaus maken in één minuut

  1. Smelt 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten en goed heet is, maar niet bruin. Giet de gesmolten boter in een schenkkannetje (bijvoorbeeld een maatbeker met schenktuit).
  2. Doe 1 grote eidooier of 2 kleine eidooiers (op kamertemperatuur) in de hoge beker van je staafmixer.
  3. Voeg een theelepel water, wat citroensap (of azijn) en zout toe. Zet je staafmixer erin en zet ‘m aan.
  4. Vervolgens giet je, met de blender aan, super langzaam de gesmolten hete boter erbij, in een hele dunne straal. Niet te snel gieten! Langzaam zal de saus dikker worden.

Hollandaisesaus bij…

Sausje gemaakt? Jouw hollandaisesaus smaakt heerlijk over je eggs benedict (met zalm) of bij asperges. Of maak eens een heerlijke aardappelrösti met met gerookte zalm.

In onderstaande video zie je onze culi-held en culinair schrijver Kenji López-Alt ook hollandaisesaus maken met een staafmixer.

Meer klassieke sauzen maken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.