Traditionele Deense kaneelbroodjes uit ‘Een culinair bezoek aan Kopenhagen’
Als er mensen zijn die snappen hoe een koffiemoment hoort te smaken, zijn het de Scandinaviërs wel. Met begrippen als ‘Hygge’ en ‘Fika’ zijn deze momenten met leuke mensen en lekker eten in de cultuur verweven. Christine Rudolph & Susie Theodorou hebben in hun nieuwe kookboek ‘Een culinair bezoek aan Kopenhagen’ de lekkerste recepten uit Denemarken verzameld, zoals deze Deense kaneelbroodjes. Een absolute favoriet op de Culy-redactie.
Verschil tussen Zweedse en Deense kaneelbroodjes
Leuk om te weten: in Denemarken wordt het traditionele gistdeeg voor kaneelbroodjes met kaneel op smaak gebracht. In Zweden doen ze dit met kardemom. Tegenwoordig wordt ook in Kopenhagen kardemom gebruikt, maar van oorsprong is dat hetgeen wat Zweedse kaneelbroodjes van Deense onderscheidt.
Zo maak je Deense kaneelbroodjes
Verwarm de melk, kaneelstokjes en 50 gram boter. Doe de bloem, 75 gram suiker, de gist en 1 theelepel kaneel in een staande tafelmixer met deeghaak. Voeg het zout toe en meng alles.
Haal de kaneelstokjes uit de melk en schenk die erbij. Kneed het deeg tot een bal en leg het in een met olie ingevette kom; rol het door de kom, zodat het bedekt raakt met de olie.
Dek de kom af en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Roer 1 theelepel kaneel door 150 gram suiker. Zet 3 eetlepels apart en roer de rest van de kaneelsuiker door de rest van de boter.
Sla de lucht uit het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 35 x 45 cm. Leg het met de lange kant naar je toe en besmeer met de kaneelboter.
Vouw het bovenste derde deel van het deeg naar onderen en dan het onderste derde deel naar boven.
Snijd het deeg in twaalf repen van 3,5 x 11 cm en elke reep in de lengte bijna helemaal doormidden. Draai de twee ‘benen’ elk drie keer, zodat je een gedraaide knoop krijgt. Stop de uiteindes onder het broodje.
Leg de broodjes op twee met bakpapier beklede bakplaten. Dek ze af en laat ze rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld. Dit heeft zo’n 2,5 uur nodig.
Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 5). Bestrijk de broodjes met het ei, bestrooi ze met de parelsuiker en bak ze in 25 tot 30 minuten goudbruin.
Verwarm de bewaarde kaneelsuiker met 50 ml water tot de suiker oplost. Laat de siroop 3 minuten koken en dan afkoelen. Bestrijk de broodjes er tijdens het afkoelen twee tot drie keer mee.
Van haring tot laufbraud: Het lekkerste eten uit Scandinavië
Een culinair bezoek aan Kopenhagen van Christine Rudolph & Susie Theodorou (Karakter Uitgevers) ligt nú in de boekhandel voor € 27,99 of bestel ‘m online.