Dé SLA salade van babyspinazie met Thaise zoete aardappelburgertjes
Als je wel eens bij SLA in Amsterdam bent geweest, weet je wat voor lekkere salades zij maken. Onze favoriet is de salade van babyspinazie met Thaise zoete aardappelburgertjes. En aangezien er nu een SLA kookboek is, weten we nu hoe we deze zelf kunnen maken!
Dit recept is absoluut niet moeilijk, maar vergt wel wat tijd. Begin dus op tijd met boodschappen doen en koken.
Zoete aardappelburgertjes:
Dit recept is goed voor 10 tot 15 kleine zoete aardappelburgertjes of 4 grote. Tip: je kunt de burgertjes of het mengsel vooruit maken en afbakken wanneer je wilt. Het mengsel blijft 3 dagen goed in de koeling en minstens 2 maanden in de vriezer.
Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Kook ze vervolgens 12 minuten in kokend water met wat zout; ze mogen iets zachter zijn dan beetgaar. Laat de zoete aardappel hierna goed uitlekken voordat je hem gaat gebruiken.
Pureer de kikkererwten even kort met het mes in je keukenmachine totdat ze grof gemalen zijn. Het is lekker als er nog wat halve kikkererwten in zitten!
Draai de koriander, Thaise basilicum, knoflook, gember, sesamolie, sojasaus, zout, versgemalen peper, rode peper, limoensap, limoenrasp en agave- of rijstsiroop samen tot een dunne pasta in je blender of keukenmachine.
Doe deze vervolgens samen met de zoete aardappel en de kikkererwtenpuree in een grote pan of mengkom. Nu is het een kwestie van alles goed door elkaar mengen. Je kunt dit met je handen doen of met een pureestamper. Let er goed op dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Doe nu de maïzena samen met het koude water in een klein kommetje en roer dit even goed door. Laat het ver volgens een minuutje staan. Voeg ondertussen de havermout, kikkererwtenbloem en bosui aan het zoete aardappelmengsel toe en uiteindelijk het maïzenamengsel.
Kneed alles nog een keer goed door elkaar en je bent klaar om burgertjes te gaan vormen en bakken! Dit gaat het beste in de koekenpan, in een beetje (kokos)olie.
Dressing:
Was de Thaise basilicum en hak deze even grof met een koksmes. Snijd de rode peper in stukjes, het hoeft niet heel fijn. De zaadjes kun je er gewoon in laten zitten.
Schil de gember en snijd samen met het knoflookteentje in dunne plakjes. Rasp de schil van de onbespoten limoen met een fijn raspje. Snijd dan de limoen doormidden en pers het sap uit de limoen. Je hebt 20 ml nodig. Soms moet je, afhankelijk van de versheid van de limoenen, 2 limoenen uitpersen.
Doe Thaise basilicum, rode peper, knoflook, gember, limoensap en limoenrasp, kokosbloesemsuiker, korianderzaad, sojasaus en water in de blender en laat deze 2 minuten op hoog tempo draaien. Schenk de sesamolie en zonnebloemolie er langzaam bij terwijl de blender nog draait.
Proef je dressing en doe er eventueel peper, zout, meer limoensap of kokosbloesemsuiker bij. Als je een groot liefhebber vanThaise basilicum bent kan je uiteraard meer hiervan toevoegen.
Salade:
Combineer alle ingrediënten voor de salade (zie de lijst hierboven in een schaal. Verdeel de dressing (naar smaak) erover en hussel goed door. Serveer met de gebakken zoete aardappelburgertjes.
Zorg dat je alvast zoete aardappel burgertjes klaar hebt gemaakt, dan kun je je salade snel afmaken.
Kook de zwarte bonen en stoom de broccoli. Hak de halve rode peper fijn. Maak spaghetti van de komkommer of snijd het in blokjes.
Als de zwarte bonen zijn afgekoeld, doe je deze in een mengkom met gehakte rode peper, zonnebloemolie en zout. Verdeel de babyspinazie over twee borden en sprenkel hier vast wat dressing overheen.
Verdeel vervolgens de zwarte bonen, de komkommer en de broccoli over beide borden en schenk er nog wat dressing overheen. Verdeel hierna de zoete aardappelburgertjes over de salades en voeg eventueel nog wat dressing toe. Maak de salade af met een grote hand gehakte koriander.
Het SLA kookboek is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,99.