De allerlekkerste chocolate chip koekjes óóit (geloof ons!)
Als wij zeggen dat we het perfecte, onovertroffen koekjes recept hebben gevonden, zou je ons dan geloven? You’d better, want deze chocolate chip cookies met als geheim ingrediënt beurre noisette, zijn zo freaking-fingerlicking-good, dat je nooit meer andere wil bakken. Geloof ons maar.
We werden voor dit recept geïnspireerd door Joy the Baker, maar we deden een paar kleine aanpassingen. Als je ‘cup’-maatlepels hebt, werken die hier perfect voor, maar los afwegen met een weegschaal gaat natuurlijk net zo goed.
Het geheim van deze geweldige koekjes schuilt ‘m in de beurre noisette: boter die je in een pannetje tot goudbruin kookt, wat de koekjes een diepe smaak geeft.
De allerlekkerste chocolate chip koekjes
Doe de helft van de boter in een pannetje en zet op laag tot medium vuur. Verwarm de boter zonder te roeren, maar swirl de boter wel af en toe in de pan rond. Eerst zal het gaan schuimen en dan met steeds kleinere belletjes steeds bruiner worden.
Een nootachtige geur verspreidt zich door je keuken…
Zodra de boter mooi goudbruin (maar zeker niet te donker!) is geworden, haal je het van het vuur.
Voilà, beurre noisette! Giet de boter in een kommetje. Ook de bruine stukjes, die hebben juist heel veel smaak. Laat dit zo’n 20 minuutjes afkoelen ergens in de keuken.
Zet je staande mixer of handmixer klaar; wij gebruikten onze favoriete staande mixer van KitchenAid. Doe de andere helft van de boter (niet de gesmolten beurre noisette!) samen met de bruine suiker in een kom en mix zeker 3 minuten op lage tot medium snelheid, totdat je een mooi zacht mengsel krijgt. Voeg het vanille-extract toe en mix kort door.
Giet nu de gesmolten beurre noisette erbij, plus de kristalsuiker. Mix een paar minuutjes door totdat je een mooi zacht, lichtbruin mengsel krijgt.
Voeg het ei plus de extra eidooier toe en mix een minuutje door. Voeg daarna de bloem, het zout en het bakpoeder toe en mix op lage snelheid nog heel kort, net zolang totdat alles goed gemengd is en je geen witte stukjes bloem meer ziet. Dit duurt niet zo lang.
Zet de mixer nu uit en pak een spatel of pollepel en schep de chocolate chips door het mengsel.
Verdeel het deeg nu in twee stukken en pak deze in plasticfolie in en druk een beetje plat, zodat je twee in plastic gepakte schijven hebt. Leg deze voor minimaal 30 minuten in de koelkast. Een belangrijke stap, want dit zorgt voor mooie stevige koekjes, dus wees geduldig.
Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden.
Deeg mooi afgekoeld? Pak dan twee bakplaten en bekleed deze met bakpapier. Maak met een lepel (of nog handiger: een ijslepel) balletjes van het koekjesdeeg en leg deze op het bakpapier, met flinke ruimte ertussen: de koekjes lopen nog wat uit, en je wil geen koekjes die aan elkaar komen te zitten.
Je hebt genoeg deeg voor twee bakplaten; je kunt deze, als je een grote oven hebt, tegelijk bakken. Of als je maar (ruimte voor) één bakplaat hebt, doe je eerst het ene gedeelte, en later het andere deel. Je kunt ook het tweede deel koekjesdeeg in de koelkast (of vriezer) bewaren voor een andere dag.
Bak de koekjes ongeveer 12 tot 15 minuten op 175 graden. Blijf er na 12 minuutjes even bij kijken om te zorgen dat ze niet te donker bakken; elke oven werkt toch weer anders. De koekjes moeten mooi goudbruin worden.
Haal uit de oven en laat minimaal 5 minuutjes op de plaat afkoelen voordat je ze oppakt. De koekjes blijven, eenmaal afgekoeld, een paar dagen goed in een luchtdichte koektrommel. Geniet ervan!
Het witte potje met zout is van Terroir via Comptoir des Objets, de emaillen mok is van Falcon, ook via Comptoir des Objets. De maatlepels komen uit Amerika, maar zijn in Nederland bijvoorbeeld te koop bij Dille & Kamille of tevens bij Comptoir des Objets.