Culy homemade: duurzame daslookpesto zonder dure pijnboompitten
Eén van onze favoriete seizoensproducten is ongetwijfeld daslook. Met deze veelzijdige smaakmaker kun je eindeloos experimenteren. Dit recept voor daslookpesto is zó lekker dat je zou willen dat daslook het hele jaar door verkrijgbaar is.
Duurzame daslookpesto
Het fijne aan deze daslookpesto is dat er geen pijnboompit aan te pas komt. Ideaal, want tegenwoordig moet je een extra hypotheek afsluiten om deze peperdure zaden te kopen.
We vervangen de pijnboompitten door oud brood om de pesto genoeg body te geven, voegen wat pit toe door de rucola en frissen ‘m op met munt. Geloof ons: je wil nooit meer anders.
Over daslook
Helaas is daslook een seizoensproduct dat vaak alleen in het voorjaar verkrijgbaar is. Tijdens de lente is het overal te vinden: in parken, langs de kant van de weg en bij de meeste groenteboeren.
Wij plukken voor onze daslookpesto de kruiden vers in het bos. Officieel is wildplukken verboden in Nederland, maar op de meeste plekken wordt het gedoogd mits je aan enkele (ongeschreven) regels houdt.
Eigenlijk zijn het hele logische en simpele regels met misschien wel de belangrijkste: heb respect voor de natuur. Pluk niet het hele bos kaal en denk ook aan anderen. Zo kan iedereen genieten van daslook en blijft er voldoende over voor de natuur.
Was je daslook overigens wel goed zodra je thuiskomt, voor honden is daslook de perfecte hoogte om het een en ander te lossen…
Zo maak je daslookpesto
- Pluk de blaadjes basilicum en munt.
- Verwijder de korstjes van het brood en scheur het zachte gedeelte van het brood in kleine stukjes.
- Rasp de Parmezaanse kaas fijn.
- Plaats de geplukte kruiden, het brood, de Parmezaanse kaas, de daslook, de rucola, de suiker en een snufje zout in een keukenmachine.
- Pulseer het geheel een paar keer tot het grof gehakt is.
- Voeg nu de olijfolie toe en maal tot een smeuïge massa.
- Voeg nu druppelsgewijs en al roerend koud water toe tot de pesto je gewenste dikte heeft.
- Breng eventueel op smaak met extra zout.
- Bewaar de daslookpesto in een schone en luchtdichte pot voor maximaal vijf dagen in de koelkast.
Meer daslookrecepten?
- Gnocchi met roergebakken asperges, daslook en pangrattato
- Frittata met daslook en shiitake
- Daslooklaagjesbrood uit de pan (van Yvette van Boven