Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 8 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: dandan noodles in een snelle bouillon (in 20 minuten klaar!)

Iedereen aan de dandan noodles! Dit gerecht uit China waarbij noedels worden geserveerd in een pittige saus met kruidig gehakt en gestoomde groente is namelijk onweerstaanbaar. Voor deze variant vervangen we de saus door een krachtige bouillon die je onwijs snel op tafel zet.

De ingrediëntenlijst voor deze dandan noodles hebben we zo ingestoken dat je de meeste ingrediënten in de supermarkt kunt vinden. Zo gaat er van oorsprong vaak ingelegde mosterdkool door de dandan noodles, maar dat is helaas niet goed verkrijgbaar in Nederland. Daarom kiezen we voor kimchi, zo’n potje vind je tegenwoordig in iedere supermarkt!

Andere ingrediënten als Chinese sesampasta hebben we vervangen door een notenboter naar keuze, denk aan pindakaas of tahin.

Dandan noodles in krachtige bouillon
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zwarte azijn is een staple in de Chinese keuken en onmisbaar in deze dandan noodles. Niet in huis? Gebruik dan een goede kwaliteit balsamico-azijn en ren de volgende dag naar de toko voor een flesje.

Ook onmisbaar in de Chinese – en dan vooral de Sichuanese keuken – is Toban Djan (Douban Jiang), een Sichuanese chilipasta. Hiermee krijgt het gehakt en de bouillon van deze dandan noodles zijn krachtige smaak. Dit kun je vinden in de toko. Niet gevonden? Vervang deze chilipasta dan door chili-olie.

Culy Homemade: Mapo Tofu (voor wie het niet pittig genoeg kan zijn)

Dandan noodles in krachtige bouillon
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je zelf dandan noodles

  1. Zet een pan met ruim gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de noedels toe aan het kokende water en kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit ondertussen een grote wok op hoog vuur en voeg de olie toe.
  3. Roerbak de gember, knoflook en bosuien tot ze geurig zijn, ongeveer 1 minuten. Voeg het gehakt toe en bak rul, ongeveer 1 minuut. Doe daarna de wijn erbij en laat de alcohol verdampen.
  4. Doe de notenboter bij het gehakt en schep om. Giet daarna de kippenbouillon, sojasaus, chili-olie, azijn en een schep van het kookvocht van de noedels toe. Breng aan de kook en haal van het vuur.
  5. Blancheer ondertussen de spinazie in een pan met kokend water. Hak daarna in grote stukken.
  6. Verdeel de noedels over de kommen. Schenk de bouillon over de noedels en schep daarna de pittige gehakt over de noedels. Maak de dandan noodles af met de spinazie, kimchi, geroosterde pinda’s en dungesneden bosui.

Nog meer uit de Chinese keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.