Snelle Chinese dan dan noodles met gehakt en paksoi
Liefhebbers van spicy food opgelet: deze pittige dan dan noodles móét je maken. Ze doen een beetje pijn, maar de hitte (en de smaak) is verslavend. Dan dan noodles zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Sichuanese keuken.
Om deze dan dan noodles (ook wel dandan noodles) te maken moet je even naar de toko of de goed gesorteerde supermarkt. Je hebt er namelijk drie Chinese ingrediënten voor nodig: zwarte bonensaus, chili-olie en Shaoxing wijn (wij vonden ze trouwens alledrie in de supermarkt).
De chili-olie kun je trouwens ook zelf maken. En ja: er moet écht zo veel van in. Vrees je de hitte, begin dan met een beetje en voeg eventueel later meer olie toe. De Shaoxing wijn kun je eventueel vervangen door droge sherry.
Dan dan noodles recept
- Verhit een wok op middelhoog vuur. Verhit een eetlepel olie in de wok en bak het gehakt. Doe de stukjes paksoi erbij en voeg dan alle ingrediënten voor de marinade toe. Meng goed en laat bakken tot het vocht verdampt is. Zet opzij.
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom. Zoals we hierboven ook tippen: begin eerst met een beetje van de chili-olie en voeg indien je het aankunt steeds meer toe.
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 60 ml van het kookwater van de noedels toe aan de saus.
- Maak het gerecht op in kommen. Begin met de saus en leg daar de noodles in. Schep de pulled oats en de paksoi er bovenop. Bestrooi met de pinda’s en de bosui.
- Deze dan dan noodles zijn lekker met iets verkoelends erbij, zoals geplette komkommers. En vergeet er niet een ijskoud biertje bij te serveren.
Meer recepten met noedels:
- Culy Homemade: snelle noodles carbonara (met maar 5 ingrediënten)
- Culy Homemade: vegan soba noodles met bosui en komkommer
- Culy Homemade: noodles met oesterzwammen (een vega umamibom)