Culy Homemade: snel dal-recept met rode linzen voor doordeweeks
Indiase gerechten staan vaak lang op het vuur, maar dit dal-recept is een om op te slaan voor doordeweeks. Want deze rode linzencurry, ook wel geschreven als dhal en dahl, zet je binnen 30 minuten op tafel!
Voor doordeweekse recepten kiezen we altijd voor producten die we al in huis hebben, want dat is lekker makkelijk. Daarom is deze d(h)al een favoriet gerecht, want alle ingrediënten zijn te vinden in je voorraadkast. Bovendien is dit dal-recept voor iedereen, want deze rode linzencurry is vegan en glutenvrij.
Het fijne aan een dal, is dat je ‘m zo uitgebreid kunt maken als je zelf wil. Zo kan je er je favoriete kruidencombinaties – masalas – aan toevoegen, maar ook soorten groenten. Denk aan wortel of paprika. Zo’n linzencurry kun je serveren met gekookte witte rijst, naan of ander Indiaas brood.
Dal recept (makkelijke rode linzencurry)
- Verhit de olie in een diepe pan en laat goed heet worden. Voeg de specerijen hieraan toe en bak ze kort, zodat de smaken vrijkomen. Deze kooktechniek heet tadka en geeft dit dal recept extra smaak!
- Voeg na 1 minuut de gehakte ui toe en bak 5 minuten mee, tot ‘ie glazig is. Doe daarna de geraspte gember en knoflook erbij en bak nog eens 2 minuten mee.
- Giet vervolgens de rode linzen in de pan en schep om, bak ze 1 minuut mee. Schenk daarna de tomatenblokjes en groentebouillon erbij en breng op smaak met peper en zout.
- Breng de rode linzencurry aan de kook, verlaag het vuur naar zacht zodra de d(h)al kookt.
- Voeg na 15 minuten de kokosmelk toe, maar bewaar 1 eetlepel om de dhal mee te garneren. Doe ook de honing erbij. Roer goed en laat de dal nog eens 5 minuten koken.
- Haal van het vuur en serveer de dal met naan of rijst. Decoreer met koriander, limoenpartjes en een eetlepel kokosmelk.
Nog meer snelle maaltijden uit de voorraadkast:
- Tonno e burro: simpele pasta met tonijn (met maar 3 ingrediënten!)
- Culy Homemade: brothy beans (wittebonensoep met miso)
- Culy Homemade: Pappa al Pomodoro (Toscaanse tomatensoep met maar 5 ingrediënten)