Redactie
Redactie Recepten 8 sep 2011
Leestijd: 1 minuut

Hele sjieke cupcakes met chocolade ganache

Deze cupcakes zijn wel heel erg sjiek, ze worden niet voor niets ‘black tie cupcakes’ genoemd. Die houden zich in ieder geval goed aan de dresscode! Het recept is geïnspireerd door mybakingaddiction.com.

De Cupcakes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef cacaopoeder, bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom. Voeg de eieren, espresso/water, karnemelk, olie en vanille toe. Meng met een elektrische mixer tot een glad beslag.Doe het beslag in 24 muffinbakjes (of een grote muffin-bakvorm), elk vormpje voor tweederde vol. Een ijslepel is hier heel handig voor.

Bak in de voorverwarmde oven 18-22 minuten. Daarna zet je de bakvorm op een rooster; en laat je ze volledig afkoelen. Zodra de cupcakes zijn afgekoeld, maak je een gaatje in het midden van elke cupcake, bijvoorbeeld met een appelboor. Hier komt later de ganache in.

De Ganache

In een kleine steelpan breng je de slagroom langzaam aan de kook en voeg je, eenmaal warm, de chocolade toe. Roer tot een gladde massa. Haal van het vuur en voeg het vanille-extract toe. Laat op kamertemperatuur afkoelen (tenminste een half uur voordat je begint met het vullen van de cupcakes).

De Frosting

Mix met een handmixer of keukenmachine met mixer-element de roomkaas met de boter, totdat dit een mooi romig mengsel. Met de mixer op een lage stand, voeg je geleidelijk de poedersuiker en het cacaopoeder toe totdat deze goed verwerkt is en het mengsel glad is. Voeg vanille toe en mix nog even kort.

Tot slot…

In het gat dat je in de cupcakes hebt gemaakt, doe je een flinke dot ganache als vulling. Hier bovenop maak je een mooie toef van de frosting. Je kunt er nog een sjieke chocoladekrul bovenop maken, maar je kunt je natuurlijk ook lekker uitleven met hagelslagjes, koekkruimels, et cetera.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.