Culy Homemade: Zwitserse notentaart
Culy maakte onlangs een Engadiner nusstorte (Zwitserse notentaart met karamel) uit het boek Zelfgebakken van Gaitri Pagrach-Chandra. Een echte aanrader! Maar: wel een flink machtige taart, dus kleine puntjes zijn aan te raden.
De bloem, de suiker en een snufje zout door elkaar scheppen. De boter toevoegen en alles met twee messen tot kleine korreltjes snijden. Het ei erdoor mengen en alles snel tot een deegbal kneden. De deegbal afgedekt in de koelkast ± 30 minuten laten rusten.
In een pan met een dikke bodem de suiker en 1 dl water verhitten tot de suiker gesmolten en lichtgeel is. De pan van het vuur nemen en de slagroom en de noten erdoor roeren. Goed roeren tot alle suiker is opgelost en de massa dan laten afkoelen. Je hebt nu een noten karamel.
De oven voorverwarmen op 175 graden. Een lage taartvorm (Ø 24 cm) invetten. Het aanrecht bestuiven met bloem. Een ruime helft van het deeg uitrollen tot een ronde lap (Ø 28 cm). Hiermee de vorm bekleden. Het notenmengsel erin scheppen. De rest van het deeg uitrollen tot een ronde lap (Ø 24 cm). Hiermee de taart afdekken. Met een vork de rand goed aandrukken.
In het midden van de oven de taart in ± 50 minuten goudbruin en gaar bakken.
Wijntip van Mr. Vino: een Madeira, Tawny Port of een Oloroso sherry.
Foto’s: Monique van Loon, met dank aan deze site voor online recept.