Culy Italië: bak je eigen panettone
Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.
Geen Kerstmis zonder panettone, althans in Italië. Ik schreef al eerder dat je al in oktober over de panettonedozen struikelt in de supermarkt. Hoewel deze dozen de winkel uitvliegen en steeds meer Italianen hun panettone niet meer zelf bakken vanwege tijdgebrek, loont het toch echt de moeite om dit kerstlekkers zelf te maken.
Vandaar een recept voor dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake. Heerlijk bij een schuimige cappuccino, of – met een glaasje spumante – als kerstdessert.
Panetonne’s worden in speciale bakvormen gebakken, koop deze hier voor €2,25 voor een pak van 10 stuks.
Het recept
Verkruimel de verse gist en los deze (of de instant gist) op in 150 milliliter lauwwarme melk. Zeef de bloem boven een grote kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en schenk hier het melk/gistmengsel in. Bewerk deze massa met een houten lepel. Roer vanuit het midden, zodat de bloem mooi gelijkmatig wordt opgenomen. Blijf roeren tot je in het midden een dik, maar nog vloeibaar deeg hebt. Let op: je roert dus maar een deel van de bloem door het gistmengsel. Dek nu af met plasticfolie en laat het op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.
Was de sinaasappel en wrijf de schil mooi op. Rasp een eetlepel van de schil (let op dat je het witte gedeelte niet mee raspt, dit is erg bitter). Haal de folie van de kom, verwarm de resterende melk tot lauwwarm en schenk dit erbij. Doe er ook de boter, de suiker, 5 eidooiers, het zout en de sinaasappelrasp bij. Klop dit geheel met de mixer tot een glanzend en soepel deeg, dat je met je handen kunt kneden. Kneed het deeg tot een bal en leg deze in een grote kom. Dek af met plasticfolie en laat wederom één uur rijzen. Het deeg moet na dit uur verdubbeld zijn in volume.
Schenk in de tussentijd de marsala in een pannetje en breng het vocht tegen de kook aan. Meng er voorzichtig de rozijnen door, warm ze kort mee en haal dan de pan van het vuur. Doe het deksel op de pan en laat de rozijnen ongeveer een uur wellen.
Laat de rozijnen daarna goed uitlekken. Meng er de gekonfijte citrusschil, de pistachenootjes, de kaneel en de nootmuskaat door. Haal dan de plasticfolie van het deeg en meng het rozijnenmengsel door het deeg. Kneed het dan wederom tot een bal.
Vet een panettonevorm in met een beetje boter of olijfolie. Heb je geen panettonevorm, bekleed dan de bodem van schone hoge terracotta plantenpot met een doorsnede van 18 tot 20 centimeter (aan de bovenzijde), die je ongeveer vier uur van tevoren in water hebt gezet om goed te weken, met bakpapier. Bekleed ook de wanden van de pot met bakpapier (tip: maak het bakpapier goed vast met een nietje). Leg de deegbal in de vorm en druk even stevig aan. Bedek de deegbal met een stuk bakpapier en laat de panettone zo een uur rijzen. Het volume van de deegbal moet na dit uur wederom verdubbeld zijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de overgebleven eidooier los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Bak de panettone in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Draai de vorm elk kwartier een beetje, zodat de bovenkant mooi gelijkmatig bruint en opbolt. Mocht de bovenzijde te snel bruin worden, verlaag dan de temperatuur naar 170 graden.
Laat de panettone goed afkoelen en bestrooi hem voor het serveren met flink wat poedersuiker. Geef je de panettone cadeau, knoop dan nog een mooi lint om zijn buikje!
Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!