Culy Italia: pizza, pizza en nog eens pizza!
Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.
Napels is de bakermat van de pizza. Napolitaanse kookschoolhoudster en eetschrijfster Alba Pezone ging daarom in eigen stad op zoek naar de beste pizzabakkers. Ze wist hen hun recepten en hun pizzageheimen te ontfutselen, met een heerlijk dikke pizzabijbel als resultaat.
Alba Pezone: ‘Dit boek is een liefdesverklaring aan de pizza en aan Napoli, mijn stad. Want een goed klaargemaakte pizza zal je meer vertellen over Napels – over hoe geweldig je er kunt eten, over hoe ontstellend mooi het er is, over het creatieve karakter van de stad – dan een uitgebreid betoog. Mijn vijf favoriete pizzabakkers uit Napels hebben me hun recepten en keukengeheimen toevertrouwd. Net als hun makers zijn de pizza’s in dit boek karaktervol, vertellen ze een verhaal. Een verhaal dat voor iedere pizza weer anders is.’
In het boek vind je natuurlijk klassiekers als pizza margherita en pizza marinara, maar ook nieuwe succesrecepten worden gedeeld, zoals de pizza met peperoni en provola.
Onze top drie?
pizza margherita al piennolo, met kerstomaatjes, buffelmozzarella, pecorino en basilicum
pizza in bianca e nero, met inktvisinkt, mozzarela, ricotta en inktvis
pizza salsiccia e friarelli, met buffelworst, provola, friarelli en pecorino
Al watertandend achter de computer? Van deze laatste krijgen jullie het recept – zodat je thuis van de smaak van Napels kunt genieten!
Verwarm de oven voor op 250 °C. Was de friarelli en verwijder de stelen. Bak de groente in een koekenpan in een beetje olijfolie, samen met de Spaanse peper en de geplette knoflookteen op hoog vuur gedurende vier tot vijf minuten. De groente moet al dente blijven – een beetje knapperig nog. Bestrooi met een snufje zout.
Spreid het pizzadeeg zo dun mogelijk uit op het werkblad dat is bestoven met een beetje meel. Gebruik eerst je vingertoppen en laat het daarna heen en weer gaan, van je ene vlakke hand naar de andere. Rek het deeg vanuit het midden naar buiten uit.
Leg het deeg op een bakplaat die is ingevet met een klein beetje olijfolie. Besprenkel het deeg met een beetje olijfolie, beleg het met de dunne plakjes buffelworst en zet tien minuten in de oven.
Verdeel de friarelli erover en beleg met de provola. Zet nog eens vijf minuten in de oven – de pizza moet goudbruin en knapperig zijn. Als de pizza net uit de oven komt, strooi je de pecorino erover.
Naast tal van recepten bevat deze pizzabijbel van maar liefst 360 pagina’s ook veel productuitleg en tips & trucs voor het perfecte pizzadeeg. Onmisbaar voor de Italiëliefhebber! Pizza recepten van de beste Napolitaanse pizzabakkers Alba Pezone – €24,95
Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!