Culy Homemade: zoet-hartige bacon scones met knapperig spek & maple syrup
Bij de heerlijke hotspot Frenchie to-go in Parijs aten we een hele tijd geleden de lekkerste scones ooit: bacon scones met sirop d’érable. Er zaten namelijk knapperige stukjes spek in én ahornsiroop – onweerstaanbaar.
We zochten maandenlang naar het recept, kochten het kookboek van Frenchie-eigenaar Gregory Marchand, maar het recept bleek onvindbaar. Totdat we stuitten op een recept in de Franse krant Metro. Een aantal tests en bakrondes in de Culy keuken later, wist Culy het perfecte recept uit te dokteren.
Het resultaat: een zoet-hartig baksel dat op een scone lijkt, maar veel minder droog is. Het beslag is zelfs zo sappig dat je het niet kunt uitsteken, zoals bij gewone scones, maar met een (ijs)lepel op een bakplaat moet scheppen.
Door de karnemelk en maple syrup in het beslag worden het bijna meer koekjes dan scones, maar het bakpoeder zorgt wel voor wat hoogte en luchtigheid. We kunnen met zekerheid zeggen: dit is een onweerstaanbaar recept dat je moét uitproberen in je eigen keuken!
Zoet-hartige bacon scones met knapperig spek & maple syrup
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de spekblokjes of -reepjes in een koekenpan op middelhoog vuur, zo’n 10 minuten. Het spek moet knapperig worden, maar niet verbranden. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier om het overtollige vet te verwijderen (zorg dat het spek echt droog wordt). Laat volledig afkoelen.
In een (grote!) kom meng je de bloem, suiker, bakpoeder en zout. Voeg de in blokjes gesneden koude boter toe en verkruimel met je vingertoppen, tot het mengsel de consistentie heeft van een kruimeldeeg. Dit kun je ook met zo’n handige deegmenger doen.
Voeg het uitgelekte (droge!) en afgekoelde spek, de maple syrup (ahornsiroop) en karnemelk toe en meng even goed door met je handen of een spatel. Let op: meng en kneed het deeg niet te lang, anders worden de scones taai.
Normaal zou je dit scone-deeg uitrollen tot een plak en er rondjes uitsteken. Maar zoals je merkt, is dit deeg veel natter. We maken daarom mooie ronde hoopjes met een ijslepel. Met een gemiddelde ijslepel kun je zo’n 12 tot 14 scones uit het beslag halen.
Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat, een paar centimeter van elkaar af. Als je lang bezig bent en het deeg wordt erg warm, zet de bakplaat dan even een kwartiertje in de koelkast, zodat ze goed koud de oven in gaan.
Smeer net voordat ze de oven ingaan, de bovenkant van de scones in met wat extra maple syrup; een bakkwastje is hier handig voor.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak de scones tot ze bruin beginnen te worden, ongeveer 20 minuten op 200 graden. Als ze nog niet bruin en gaar genoeg zijn, zet ze dan nog even wat langer terug.
Meer lekkers om te bakken?
- Culy Homemade: Thaise kokosmakronen met chili en limoen
- Miso cheesecake (een verrassend lekkere combinatie)
- Culy Homemade: scones met pecannoten, chocolade en cranberry’s