Culy Homemade: zelf kip teriyaki (of alleen teriyaki-saus) maken
Kip teriyaki is een bekend gerecht uit de Japanse keuken. De combinatie van zoet en zout in de saus én het krokante korstje van de kip is werkelijk hemels! Je maakt kip teriyaki – of alleen teriyaki-saus als je dat wilt – heel gemakkelijk zelf met dit recept van Culy.
Teri en yaki
Teriyaki is een Japanse kooktechniek. ‘Yaki’ betekent niet dat het gerecht niet smakelijk is, wél dat het gebakken is. Dat kan zowel met vlees, vis of groente. ‘Teri’ betekent glans en dat krijg je door een marinade van onder andere sojasaus en sake.
Je kunt teriyakisaus in de supermarkt kant-en-klaar in een flesje kopen, maar het zelf maken is veel lekkerder en bovendien heel gemakkelijk.
Sake over? Dit kun je er nog meer mee maken:
Het recept voor kip teriyaki
- Wrijf de stukken kip in met peper, zout en de arachideolie. Verhit een grillpan of grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur.
- Leg de kip met het vel naar beneden in de hete pan en bak gedurende 8 minuten tot ‘ie een krokant korstje krijgt. Draai om en bak nog 2 minuten tot de kip goed gaar is. Zet het vuur iets lager als de kip dreigt aan te branden. Haal de pan van het vuur.
- Doe alle ingrediënten voor de teriyaki-saus in een brede sauspan en breng aan de kook. Leg na 3 minuten, wanneer de saus iets is ingedikt, de stukken kip erbij (met de velkant naar boven) en laat 5 minuten op zacht vuur staan.
- Schep de kip uit de pan, snijd in stukken en giet de overgebleven saus erover. Lekker met rijst en groene groenten.
Teriyaki zalm met mango, bruine rijst en pickles van Jamie Oliver
Meer lekkere Japanse recepten:
- Culy Homemade: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
- Culy Homemade: makkelijke Japanse ramen met rundvlees
- Teriyaki zalm met mango, bruine rijst en pickles van Jamie Oliver